Στο στενό της Ταϊβάν διέπλευσε την Κυριακή το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Milius, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στον απόηχο των ευρείας κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στην ίδια περιοχή.

Το USS Milius «έκανε διέλευση ρουτίνας στο στενό της Ταϊβάν», ανέφερε ο 7ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού. Κινήθηκε σε ύδατα «όπου έχει εφαρμογή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης βάσει του διεθνούς δικαίου».

Το αντιτορπιλικό διήλθε από «διάδρομο στο στενό εκτός των χωρικών υδάτων» των κρατών της περιοχής, προστίθεται στο σύντομο κείμενο. Ο στρατός των ΗΠΑ «πετάει, πλέει και επιχειρεί όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει με ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια την προσέγγιση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, οι οποίες –παρότι επισήμως δεν έχουν σχέσεις με τη νήσο– παρέχουν στον στρατό της μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη και επιτελούν ρόλο προστάτιδας δύναμης.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέλος της επικράτειά της, το οποίο δεν έχει ακόμη επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

«Παράνομη παρείσφρηση»

Την περασμένη εβδομάδα, το USS Milnius έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι, τα οποία επίσης διεκδικεί το Πεκίνο, στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο κατήγγειλε την «παράνομη παρείσφρηση».

Σήμερα, η διοίκηση των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως παρακολούθησε στενά το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί… θόρυβο για το γεγονός.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «διατηρούν μόνιμα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης, προστατεύοντας με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε ο Σι Γι, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης.

Η διέλευση του αμερικανικού πολεμικού σε μικρή απόσταση από την Ταϊβάν επήλθε μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Για τρεις ημέρες, πλοία και αεροσκάφη προσομοίωναν τον «αποκλεισμό» της Ταϊβάν και τη διεξαγωγή «πληγμάτων ακριβείας», σε αντίποινα για τη συνάντηση στις ΗΠΑ ανάμεσα στην πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Τα γυμνάσια επισήμως τερματίστηκαν τη 10η Απριλίου, αλλά πλοία και αεροσκάφη των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων συνέχισαν να κινούνται γύρω από την Ταϊβάν έκτοτε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σήμερα πως εντόπισε τέσσερα πολεμικά πλοία και 18 στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στη νήσο, τέσσερα από τα οποία εισήλθαν κατ’ αυτό στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της νήσου.

Η ADIZ της Ταϊβάν δεν ταυτίζεται με τον εναέριο χώρο της νήσου, είναι πολύ πιο ευρεία. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και της ηπειρωτικής Κίνας.

Δυτικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται συχνά στο στενό της Ταϊβάν, προκαλώντας κάθε φορά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon πέρασε από το στενό τον Ιανουάριο, ακολουθούμενο τον Φεβρουάριο από δυο φρεγάτες, μια αμερικανική και μια καναδική.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα διεξήγαγε γύρω από την Ταϊβάν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες, σε αντίδραση στην επίσκεψη που έκανε στην Ταϊπέι η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

Διαβάστε ακόμα 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι εξαγορών στις κατασκευές

Dr Truth: Το ιστορικό τετ-α-τετ Φρόυντ – Αϊνστάιν και η απληστία της Wall Street

Έρχεται το «ολιστικό» e-περιουσιολόγιο της εφορίας