Στη δήλωση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές ενέργειας, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο, προχώρησε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από προϊόντα απολυταρχικών καθεστώτων», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο εξαναγκασμού υπογραμμίζει την ανάγκη να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε Δημόσιο Φόρουμ του ΝΑΤΟ για το κλίμα και την ασφάλεια, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη μία εξάρτηση με μια άλλη. Πολλές νέες πράσινες τεχνολογίες και ορυκτά που απαιτούνται προέρχονται από την Κίνα. Επομένως, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και τους προμηθευτές μας», πρόσθεσε.

«Είδαμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο. Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να εξαρτηθεί από άλλους. Πολλοί ενεργειακοί πόροι προέρχονται από την Κίνα. Γι’ αυτό πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας», επισήμανε. Σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να γνωρίζει τους ίδιους κινδύνους μεγάλης εξάρτησης.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία εν μέρει επειδή είναι ένας στενός εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια, αλλά και επειδή […] ο κόσμος των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα είναι λιγότερο ασφαλής αν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο […] Έτσι, είναι προς το συμφέρον μας για την ασφάλεια να εγγυηθούμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος», πρόσθεσε.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα των εισαγωγών σιτηρών που έχει πυροδοτήσει εκτόξευση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως, είπε ότι η αιτία για αυτό δεν είναι οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, αλλά ο συνεχιζόμενος ρωσικός πόλεμος. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορικές τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην Συμμαχία και ότι η προσχώρησή τους θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

Οι Έλληνες εφοπλιστές παίρνουν θέση για την «πράσινη μετάβαση» της Ναυτιλίας

Η Wall Street κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις: Οι εταιρείες παίρνουν μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων

Ντράγκι: «Ευχόμαστε να υπάρξει πλαφόν στην ενέργεια πριν τον Οκτώβριο»