Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει περάσει ένα πολύ δύσκολο έτος, δεδομένης της κατάρρευσης της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων και πολλών εκ των κυριότερων εταιρειών του κλάδου.

Παρά τη μεταβλητότητα αυτή, όμως, το Χονγκ Κονγκ προσπαθεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο ψηφιακών assets, σύμφωνα με το CNBC.

Η προσπάθεια της μεγαλούπολης αποτελεί διαμετρικά αντίθετη στρατηγική με αυτή της ηπειρωτικής Κίνας, όπου το Πεκίνο έχει απαγορεύσει την «εξόρυξη» των κρυπτονομισμάτων και την συναλλαγή τους.

Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή νέους κανονισμούς τον ερχόμενο Ιούνιο, βάσει των οποίων οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων θα υπόκεινται στην εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της πόλης. Η Securities and Futures Commission έχει ήδη ξεκινήσει τις μελέτες της πρότασης αυτής και της εφαρμογής σχετικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Amber Group, Τζάστιν Ντ’ Άνεθαν, «η ηπειρωτική Κίνα ενδέχεται να μελετήσει από κοντά τις κινήσεις του Χονγκ Κονγκ, τη νομοθεσία που θα εφαρμόσει και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αγορά των crypto».

Όσο για τον CEO της Hashkey Capital, Ντενγκ Τσάο, τόνισε πως «το Χονγκ Κονγκ ενδέχεται μελλοντικά να αποτελέσει μοντέλο εφαρμογής νομοθεσίας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα τόσο για την Κίνα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Οι Web3 και crypto εταιρείες μπορεί να αλλάξουν τη δραστηριότητά τους έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην πόλη».

Σημειωτέον πως το Web3 πρόκειται για τη νέα μορφή του διαδικτύου, η οποία σύμφωνα με πολλούς ειδικούς θα περιορίσει την επιρροή των Big Tech και θα ενισχύσει την αποκέντρωση των πληροφοριών. Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην εποχή του Web3.

Παρά τις ελπίδες αυτές, ο Ντ’ Άνεθαν υπογραμμίζει πως «αν και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι πιστεύουν πως το Πεκίνο θα χαλαρώσει τη στάση του προς τα crypto, δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ιαπωνικής Bitbank, Γιούγια Χασεγκάβα, «το Χονγκ Κονγκ πρόκειται να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα στις πλατφόρμες συναλλαγής κρυπτονομισμάτων. Αυτό σημαίνει πως πολλοί νέοι επενδυτές θα δυσκολευτούν στο να εισέλθουν και να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Προφανώς, η εποπτεία είναι κάτι το υγιές αλλά το Χονγκ Κονγκ καλείται να ανταγωνιστεί και με άλλα crypto hubs τα οποία ενδέχεται να έχουν φιλικότερη φορολογία προς τις επιχειρήσεις του κλάδου».

Η πόλη της Ασίας δεν είναι η μόνη η οποία μελετά τη λήψη παρόμοιων μέτρων. Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη λανσάρει πρόγραμμα για τη δημιουργία παρεμφερούς νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε πέρυσι το νόμο Markets in Crypto-Assets Law βάσει του οποίου τα stablecoins πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα αποθέματα ακόμα και σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων.

Το Ντουμπάι, από την πλευρά του, θέλει να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει τους κανονισμούς τους μετά από την κατάρρευση εταιρειών όπως η FTX.

H πρόσφατη κατάρρευση των Silvergate Capital, Signature Bank και Silicon Valley Bank αποτελούν, επίσης, εμπόδιο στην εξέλιξη του κλάδου, αυξάνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά τα stablecoins.

Πολλοί αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν πως το πρόσφατο ράλι των κρυπτονομισμάτων υποδεικνύει πως η δημοφιλία και οι επενδύσεις στα ψηφιακά assets συνεχίζουν και αυξάνονται, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας τόσο των εποπτικών αρχών όσο και των επιχειρήσεων του τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»

Attica Bank: Τι προβλέπει το μνημόνιο μεταξύ Thrivest – βασικών μετόχων – Οι νέες ισορροπίες μετά την ΑΜΚ

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Σε φάση αναδιάρθρωσης η Microsoft Hellas – Τι γίνεται με τα Data Centers