Η αμερικανική αγορά συνεχίζει ακάθεκτη το φετινό της ράλι, παρά τις ανησυχίες ορισμένων αναλυτών πως θυμίζει τη «φούσκα» των dot-com του 1999. Η αναπτυξιακή τάση της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει σταθερή παρά τις προεκλογικές αναταραχές, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν μερική αλλά προσωρινή επιβράδυνση η οποία δε θα ανακόψει τη συνολική ανοδική τροχιά.

Ιδού οι απόψεις των UBS και ΒοfA όσον αφορά τη φετινή τάση την οποία πρόκειται να ακολουθήσει ο S&P 500, σύμφωνα με το Business Insider:

UBS

Αν και θα μπορούσαν να εμφανιστούν εμπόδια όσον αφορά το ράλι των μετοχών, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η αγορά ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της UBS.

«Η ασταμάτητη άνοδος των μετοχών μπορεί να επιβραδυνθεί και θα μπορούσε κάλλιστα να καταγράψει διόρθωση στο εγγύς μέλλον, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η γενικότερη φετινή πορεία θα αποδειχθεί ανοδική», ανέφερε το στέλεχος της UBS Global Wealth Management, Τζέισον Ντρέιχο.

Πρώτον, οι προοπτικές ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία παρέμειναν ισχυρές μεταξύ των επενδυτών, ακόμη κι αν τα επικαιροποιημένα δεδομένα από την αγορά εργασίας και την παραγωγή ήταν μικτά. Από τον Οκτώβριο, ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο παράλληλα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, η οποία τώρα βρίσκεται στο 2%.

Δεύτερον, αυτό δεν περιορίζει μόνο τις ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές σημαίνουν ότι οι μετοχές έχουν αποκτήσει «αντισώματα» στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. 

Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι ο S&P έχει σημειώσει μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, ακόμη και όταν οι αγορές εκτιμούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια για το υπόλοιπο έτος.

Τρίτον, οι αντιδράσεις των τιμών των μετοχών στη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν ποικίλλει ευρέως. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρο-παράγοντες, όπως η ευρύτατη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπονται σε σημαντικό στοιχείο για τις αγορές, σε αντίθεση με τους συστηματικούς μακρο-παράγοντες.

«Οι Dell, Nvidia, Meta και Netflix σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 10% την επομένη των εταιρικών αποτελεσμάτων τους, ενώ οι Tesla, Snow και Snap σημείωσαν πτώση άνω του 10%. Οι χαμηλοί συσχετισμοί αποτελούν ένα υποπροϊόν του υψηλού εύρους των αποδόσεων και για τον S&P 500 βρίσκονται σε πολυετές χαμηλό», ανέφερε ο Ντρέιχο.

Τέλος, αν και το σημερινό ράλι συγκρίνεται όλο και περισσότερο με τη φούσκα της δεκαετίας του dot-com του 1999, η τρέλα των IPO που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο δεν ισχύει σήμερα. 

Αντιθέτως, οι αποδόσεις των τεχνολογικών μετοχών mega-cap και των IPO έχουν αποκλίνει σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι συναλλασσόμενοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν σε μικρότερες, κερδοσκοπικές μετοχές.

«Οι καλοί θεμελιώδεις μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί παράγοντες ανεβάζουν τις αμερικανικές μετοχές υψηλότερα, με τους επενδυτές να διαφοροποιούνται μεταξύ νικητών και ηττημένων και την κερδοσκοπία να παραμένει σε σχετικά περιορισμένο επίπεδο», συμπλήρωσε ο Ντρέιχο.

Πάραυτα, οι αγορές θα μπορούσαν ακόμη να καταγράψουν επιβράδυνση λόγω της περιορισμένης οικονομικής ανάπτυξης. Αν και ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου ήταν μεγαλύτερος του αναμενόμενου δεν εκτροχίασε το ράλι των αγορών, αλλά οι αγορές θα χάσουν τη δυναμική τους αν η τάση αυτή επεκταθεί πέραν τους ενός μηνός. 

ΒοfA

Η Bank of America αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο του S&P 500 στις 5.400 μονάδες, αν και η επίτευξη αυτού του επιπέδου δεν πρόκειται να γίνει ομαλά, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε πρόσφατη έρευνά τους.

Η τράπεζα αύξησε την τιμή-στόχο της για τον δείκτη αναφοράς από τις 5.000 μονάδες, κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει άλμα 5% από τα τρέχοντα επίπεδα και κέρδος 13% για το σύνολο του έτους. 

Η επικαιροποιημένη εκτίμησή της την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την UBS ως την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JPMorgan διατηρούν στόχους στις 5.200, 4.500 και 4.200 μονάδες αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζας υπογράμμισαν πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν μία ομαλή ανοδική πορεία μέχρι το τέλος του έτους.

Αντιθέτως, θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, καθώς δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική διόρθωση στο χρηματιστήριο εδώ και τέσσερις μήνες.

Κατά μέσο όρο, μειώσεις της τάξης του 5% συμβαίνουν συνήθως τρεις φορές το χρόνο, ενώ μια διόρθωση της τάξης του 10% έχει παρατηρηθεί ως κάτι το οποίο συμβαίνει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι μειώσεις αυτές συνήθως ακολουθούνται από ράλι, όπως προσθέτουν οι αναλυτές της BofA.

«Ο VIX έχει ιστορικά αυξηθεί κατά 25% από το β’ τρίμηνο έως τον Νοέμβριο τα προηγούμενα προεκλογικά έτη στις ΗΠΑ. Μετά την ημέρα των εκλογών, οι αποδόσεις ήταν ιστορικά θετικότερες λόγω της μειωμένης αβεβαιότητας», συμπλήρωσαν.

Αν και ανοδική, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η εκτίμηση των 5.400 μονάδων είναι περιορισμένη. Αντίθετα, η νέα πρόβλεψη προέρχεται από μια ασθενέστερη έμφαση στον δείκτη της πώλησης (sell side indicator) και από ανοδικές διακυμάνσεις σε άλλoυς δείκτες.

«Ο δείκτης Sell Side Indicator, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό δείκτη μας για το επενδυτικό κλίμα των αγορών, έχει καταγράψει αυξανόμενη κατανομή μετοχών και είναι πλέον ουδέτερος. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε πως η ουδετερότητα αυτή πολύ σπάνια αποκαλύπτει την όλη εικόνα και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στρεφόμαστε προς την πιθανότητα συνεχιζόμενης ανόδου των αγορών», σημείωσαν.

Η ισχύς των εταιρικών κερδών ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την υψηλότερη τιμή-στόχο. Με το guidance να εξακολουθεί να παραμένει αδύναμο για τις επερχόμενες επιδόσεις, που πιθανότατα οφείλονται σε συντηρητικές εκτιμήσεις, οι μετοχές ενδέχεται να καταγράψουν πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία.

Ήδη, η περίοδος κερδοφορίας του δ’ τριμήνου αποδείχθηκε ενθαρρυντικά ισχυρή. Οι αποτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, υποδεικνύουν ανάπτυξη άνω του 2,6% σε ετήσιες αποδόσεις κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την BofA.

Διαβάστε ακόμη

Κρέιμερ (CNBC): «Έχω ήδη δημιουργήσει λίστα αγορών σε περίπτωση sell-off»

ChatGPT: Γιατί πρέπει να λέτε πάντα «ευχαριστώ» στα chatbots

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ