Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες τους, όπως ανέφερε το γραφείο του.

Το Κίεβο αναζητεί διεθνή υποστήριξη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι καθώς η εισβολή της Ρωσίας έχει μπει στον τρίτο χρόνο και τα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίζονται σκληρά για να αντισταθούν απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

“Θα προτείνω να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ουκρανίας για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, καθώς και τη διοργάνωση Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο Ζελένσκι, που ήταν χθες, Τρίτη, στη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και στη συνέχεια θα κάνει το ίδιο με τους ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου.

Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ έχουν στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία.

“Είναι μια καίριας σημασίας στιγμή για να προωθηθούν οι διμερείς δεσμοί και να σταθούμε σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία στην ηρωική μάχη της κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας”, έγραψε στο X ο Αλβανός πρωθυπουργός Ίγκλι Χασάνι, λίγο μετά την άφιξη του Ζελένσκι.

Η Σερβία, επί μακρόν σύμμαχος της Μόσχας, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις και το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, πρώην νότια επαρχία της Σερβίας με συντριπτική πλειονότητα αλβανικού πληθυσμού που υποστηρίζει την Ουκρανία και επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Θα διεκδικήσουμε νέα συμβόλαια, στόχος η ανάπτυξη της INTRALOT (pics)

Ørsted: «Ανασχηματισμός» σε… συνέχειες για τον leader των ΑΠΕ

Toyota: Τα σκάνδαλα κατέβασαν την ταχύτητα στις πωλήσεις – Αύξηση μόλις 4,4% τον Ιανουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ