Εργασιακά

Αυτά είναι όσα πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως από το βιογραφικό σας

  • newsroom


Ο Πίτερ Γιανγκ, ειδικός σταδιοδρομίας και διευθύνων σύμβουλος της Resume Writing Services, αποκαλύπτει ποια είναι τα συχνότερα λάθη σε ένα βιογραφικό σημείωμα

Ο Πίτερ Γιανγκ είναι ειδικός σταδιοδρομίας και διευθύνων σύμβουλος της Resume Writing Services, της μητρικής εταιρείας της ResumeGo. Κάθε χρόνο από τα χέρια του περνούν χιλιάδες βιογραφικά και σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο ίδιος στο CNBC, αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη σε ένα βιογραφικό σημείωμα.

1.  Ενδιαφέροντα και Χόμπι

Σας αρέσουν τα αθλήματα, το κάμπινγκ, να κάνετε συλλογή από κέρματα; Σίγουρα, όλοι μας έχουμε και από ένα χόμπι. Αρκετοί, όμως, είναι εκείνοι που πιστεύουν πως όσο πιο σπάνια και ξεχωριστή είναι η δική τους δημιουργική ασχολία, τόσο πιο πολύ θα εντυπωσιάσουν το μελλοντικό τους εργοδότη, για αυτό και καταγράφουν ένα προς ένα, όλα τους χόμπι στο βιογραφικό τους. Λάθος.

Σύμφωνα με τον Γιανγκ, οι περισσότεροι αρμόδιοι πρόσληψης – εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για το πώς αξιοποιούμε τον ελεύθερό μας χρόνο. Το πιο πιθανό μάλιστα, είναι να μη δώσουν μεγάλη σημασία στα χόμπι και τις ασχολίες μας παρά μόνο στα ουσιώδη, δηλαδή στις σπουδές και στην προϋπηρεσία. Μην ξεχνάτε, έχουν δεκάδες ακόμη βιογραφικά που θα πρέπει να εξετάσουν για αυτό ας είμαστε λακωνικοί.

2. Αμέτρητες δεξιότητες

Είναι πράγματι σημαντικές; Και βέβαια είναι, αλλά με μέτρο! Οι περισσότεροι υποψήφιοι το παρακάνουν και βάζουν στο βιογραφικό τους αμέτρητες δεξιότητες (soft skills) με σκοπό να εντυπωσιάσουν. Οι αρμόδιοι όμως, γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το κοινό τέχνασμα, για αυτό να θυμάστε πως μπορεί να χάσετε την αξιοπιστία σας αν αρχίσετε να καταγράφετε δεκάδες δεξιότητες στο βιογραφικό σας.

3. Προσωπικές αντωνυμίες

Παραδόξως, πολλοί υποψήφιοι εξακολουθούν να πέφτουν σε αυτή την παγίδα και χρησιμοποιούν στο βιογραφικό τους προσωπικές αντωνυμίες – «Εγώ», «εμένα», «εμείς». Γιατί όμως, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε προσωπικές αντωνυμίες στο βιογραφικό μας; Επειδή ακριβώς είναι το βιογραφικό μας είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για εμάς. Είναι πλεονασμός.

4. Το λάθος email

Οι περισσότεροι εργοδότες στις μέρες μας, θέλουν να είναι σίγουροι πως οι υπάλληλοί τους «παίζουν στα δάχτυλα» την τεχνολογία. Ένας έξυπνος τρόπος για να εντυπωσιάσετε τους πιθανούς εργοδότες είναι να μη χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση ενός ξεπερασμένου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως AOL ή Hotmail. Αν θέλετε να είστε σίγουροι χρησιμοποιήστε απλώς μια διεύθυνση Gmail ή Outlook.

5. Αρκετά παλιές θέσεις εργασίες (άνω των 10 – 15 ετών)

Σε ένα άριστο βιογραφικό, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από τέσσερις ή πέντε θέσεις εργασίας που όμως δεν ξεπερνούν τα 10 – 15 έτη. Εκτός αν είστε πρόσφατα πτυχιούχος ή ανώτερος υπάλληλος με δεκαετίες επαγγελματικής εμπειρίας. Όσο παλαιότερη είναι η θέση (εκτός αν ήταν σε μια μεγάλη, γνωστή εταιρεία ή σχετίζεται στενά με τη δουλειά που θέλετε), τόσο λιγότερο οι διευθυντές προσλήψεων θα ενδιαφέρονται για αυτήν. Αντί να δώσετε έμφαση σε μια ξεπερασμένη εργασιακή εμπειρία, χρησιμοποιήστε αυτόν τον πολύτιμο χώρο για να επαναλάβετε τα πιο πρόσφατα επαγγελματικά σας επιτεύγματα.

Διαβάστε ακόμη

BofA: H Ελλάδα δίνει ελπίδες για τη μετάλλαξη Δέλτα 

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά 

Wood: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τη MYTILINEOS – Αυξάνει κατά 21% την τιμή-στόχο