Εργασιακά

Απεργίες: Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο – Τι ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας σε επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα

  • newsroom


Εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι

Τέλος και μάλιστα άμεσα μπαίνει στη διάλυση των συγκοινωνιών, της ενέργειας η της εκπαίδευσης κάθε φορά που προκηρύσσεται απεργιακή κινητοποίηση.

Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος απεργιακός νόμος που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του εργασιακού και προβλέπει ανάμεσα στα άλλα τη θέσπιση προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης σε επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως ενέργεια, υγεία, μεταφορές, αποκομιδή απορριμμάτων και παιδεία.

Έτσι με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά και με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, το υπουργείο Εργασίας κάνει το πρώτο βήμα υλοποίησης του εργασιακού νόμου αρχής γενομένης από τον απεργιακό νόμο.

Αυτό σημαίνει ειδικά για τη θέσπιση του προσωπικού ασφαλείας ότι αν για παράδειγμα αποφασίσουν απεργίες οι υγειονομικοί η οι εκπαιδευτικοί με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα πρέπει άμεσα να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και στις διοικήσεις για τον καθορισμό του προσωπικού ασφαλείας το οποίο θα επιτρέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών τουλάχιστον κατά το 1/3.

Δηλαδή αν απεργούν οι εργαζόμενοι στο μετρό θα πρέπει να λειτουργεί το 1/3 των συρμών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr