Για πολλούς νέους της Gen Z, η πρώτη εργασία στον κλάδο τους ήταν εξ αποστάσεως ή υβριδική. Έχοντας κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώσει τους τελευταίους μήνες των σπουδών τους επίσης εξ αποστάσεως, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997 κλήθηκαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, δουλεύοντας από τους καναπέδες τους.

Προκειμένου να διεισδύσουν στην καθημερινότητα της δουλειάς, πολλοί ήταν οι νέοι που ήθελαν να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό (περίπου 40% της Gen Z έναντι 12% μεγαλύτερων γενεών, σύμφωνα με έρευνα της Generation Lab).

Ωστόσο, θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους στο γραφείο:

1. Ουσιαστική επαφή με τους συναδέλφους και δημιουργία σχέσεων

Υψηλή προτεραιότητα για τους νέους εργαζομένους είναι με την επιστροφή τους στο γραφείο να μπορούν να έχουν ουσιαστική επαφή με τους συναδέλφους τους και ιδανικά με τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι μπορούν να τους δώσουν και χρήσιμες συμβουλές καριέρας. Συνεπώς, οι ευκαιρίες για συνεργασία και δημιουργία σχέσεων εντός του εργασιακού χώρου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους. Μάλιστα, από σχετική έρευνα του Indeed από το 2021 είχε προκύψει ότι στο 73% των ερωτηθέντων είχε λείψει η κοινωνικοποίηση με τους συναδέλφους τους και στο 45% είχαν λείψει τα meetings διά ζώσης.

2. Να υπάρχει ευελιξία

Η ευελιξία είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, αλλά φαίνεται πως ειδικά για την Gen Z είναι πολύ υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Microsoft, οι νέοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι κατά 77% πιο πιθανό να εξετάσουν μία αγγελία για δουλειά μέσω LinkedIn, εφόσον περιλαμβάνει τη λέξη «ευελιξία». Αντιθέτως, για τους millennials, το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 30%.

3. Θετικό κλίμα και ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής

Η νέα γενιά εργαζομένων μιλά ανοιχτά για τη σημασία της ψυχικής υγείας στον χώρο της δουλειάς. Ενδεικτικά, μπορεί να μην θέλει να εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζωή και έξω από τη δουλειά και ότι θέλει να διατηρήσει μία καλή ισορροπία. Επίσης, οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι υπάρχουν ισχυρές αξίες στην επαγγελματική κουλτούρα του γραφείου τους.

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 65 «πρέπει» για να εισπράξουμε 5,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2022

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)