Στην ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, τις εκκρεμείς συντάξεις και στο πρόβλημα εύρεσης εργατών γης, σε διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Open

Αναφορικά με την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία σημείωσε ότι «έλεγχοι γίνονται και η μαύρη εργασία σε ένα σημαντικό βαθμό έχει καταπολεμηθεί» ενώ, όπως είπε ο υπουργός εάν διαπιστωθεί ότι μία επιχείρηση έχει έστω κι έναν εργαζόμενο που δεν τον έχει δηλώσει, αυτομάτως της επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

«Σήμερα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 45 χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ο στόχος μου είναι, στο τέλος του χρόνου, να είναι περίπου στα μισά, δηλαδή στις 25 χιλιάδες. Έχουμε βάλει φουλ τις μηχανές. Παρακολουθώ τον ΕΦΚΑ κάθε εβδομάδα και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος του χρόνου θα πετύχουμε τον στόχο μας», ανάφερε ο υπουργός.

Στα «σκαριά» πιλοτικό πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ

Λύση στο πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, το χειμερινό εξάμηνο, φιλοδοξεί να δώσει, το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών που ξεκινάει η ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα η ΔΥΠΑ θα πληρώνει τη μετακίνηση εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε άλλη με υψηλή ζήτηση εργασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Στην Κρήτη όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, δεν βρίσκουν δηλαδή εργάτες γης, ενώ έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής Οκτώβριο-Νοέμβριο στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία.

Έτσι θα δούμε αν αυτό δουλεύει, αν μπορούμε δηλαδή να μεταφέρουμε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα εργάτες από μία περιοχή που έχουμε υψηλή ανεργία σε μία άλλη περιοχή που έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά για αρχή, θα το κάνουμε πιλοτικά για τη Δυτική Μακεδονία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Iσχυρές οι ελληνικές τράπεζες μετά το stress test της ΕΒΑ (πίνακες)

Alpha Bank: Πώς εξηγείται το sucess story των ελληνικών assets στις αγορές

Σε υψηλό 20ετίας η μετοχή της ΕΚΤΕΡ – Ράλι άνω του 40% μέσα στον Ιούλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ