Εργασιακά

Υπ. Εργασίας: Οι παρεμβάσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης – LIVE

  • newsroom


Οι παρεμβάσεις βασίζονται σε 6 άξονες και αφορούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας

Τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη παρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Σήμερα παρουσιάζουμε τις δράσεις του Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχούν το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τους πολλούς. Αφορούν το κομμάτι της κοινωνίας που ζητούν κοινωνική πολιτική στην πράξη», επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του Ταμείο Ανάκαμψης για το υπουργείο Εργασίας αντιστοιχεί σε ένα προϋπολογισμό ύψους 2,6 εκατ. ευρώ. «Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για αυτό το φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι δράσεις του Ταμείο θα ξεκινήσουν αμέσως τους επόμενους μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Οι παρεμβάσεις αυτές, που έχουν ως στόχο τις ίσες ευκαιρίες για όλους και την εξάλειψη της εργοδοτικής παραβατικότητας, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίζονται σε 6 ενότητες:

1. Eκσυγχρονισμός υπηρεσιών: Ψηφιακά έργα 77 εκατ. ευρώ για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

2. Ψηφιακή κάρτα: Πρόκειται για την πιο μεγάλη αλλαγή του νέου νόμου για την προστασία της εργασίας, όπως είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «μία επανάσταση για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα». «Από τη μία δήλωση των ωρών εργασίας, από τη μαύρη εργασίας βγαίνουν χαμένοι οι εργαζόμενοι αλλά και όσες επιχειρήσεις σέβονται τους κανόνες» σχολίασε και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μία σωστή ισορροπία και δικαιοσύνη στην εργασία.

3. Νέα προγράμματα κατάρτισης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι στόχος των νέων προγραμμάτων είναι να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων: εκείνων με ψηφιακές δεξιότητες και των ψηφιακά αναλφάβητων. «Δεν γίνεται το μισό εργατικό δυναμικό να είναι αποκλεισμένο από τις νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε, τονίζοντας πως εξασφαλίστηκαν 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης 500.000 πολιτών μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η κατάρτιση σταματάει να είναι πλάκα» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Σημείωσε δε ότι θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση τόσο για τους παρόχους όσο και για τους καταρτιζόμενους που ολοκληρώνουν τα προγράμματα. «Στόχος κάθε ευρώ του προγράμματος να πιάσει τόπο» συμπλήρωσε.

4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: 540 εκατ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και 77.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους νέους, τους μητέρες και τα άτομα με αναπηρία- τις ομάδες δηλαδή που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εμπόδια στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

5. Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας

6. Ισότητα για όλους

 

Δείτε live την παρουσίαση

 

Διαβάστε ακόμα

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου

Οι κρητικές κορδέλες της ΔΕΗ, οι χρησμοί του Γκριμάλντι στη Βαλένθια και το τελευταίο χαρτί των Κουτσολιούτσων

Μετακόμιση: Πώς να δηλώσετε τη νέα σας διεύθυνση στην εφορία με λίγα… «κλικ»