Αρχίζει το 2022 να εφαρμόζεται πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας για περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ενδέχεται να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και πρόγραμμα για τους υπολογιστές κάθε επιχείρησης, σε διασύνδεση με το σύστημα «Εργάνη».

Τα συστήματα ωρομέτρησης που υπάρχουν σε ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, ώστε να λειτουργούν ψηφιακά.

Το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει τις ψηφιακές εφαρμογές του «Εργάνη Ι», μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν τι δηλώνει ο εργοδότης για το ωράριο, τις άδειες, τις υπερωρίες κτλ.

Η παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας και όλων των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο online.

Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας, ενώ αναμένεται να υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για τα επαγγελματικά ταξίδια ή την έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο)

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 10ωρο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα δηλώνονται με τη «σύνδεση» και την «αποσύνδεση», δηλαδή την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα της τράπεζας ή του σούπερ – μάρκετ, σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να διασφαλίζεται το πραγματικό ωράριο εργασίας και να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία για τη δήλωση της έναρξης και της λήξης της εργασίας, καθώς και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα υπάρξουν για να αποφεύγονται στην πράξη οι αυθαιρεσίες.

Επίσης, αναμένεται διευκρίνιση για το αν το ωράριο θα δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο με το «χτύπημα» της κάρτας και αν ο εργοδότης θα πρέπει να συναινεί ψηφιακά.

Ακόμη, στην περίπτωση της διευθέτησης, θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς ο εργαζόμενος θα διασφαλίζει την «επιστροφή» των επιπλέον ωρών εργασίας από το σύστημα, αλλά και το πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση των απαραίτητων τερματικών, δεδομένου ότι η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης (προϋπολογισμός 8 εκατ. ευρώ).

Τι θα ισχύει για την τηλεργασία

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμόζεται και στην τηλεργασία, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ψηφιακά την είσοδο και την έξοδο από τον υπολογιστή, συνεπώς και την έναρξη και τη λήξη της δουλειάς του.

Με τον τρόπο αυτον θα λειτουργεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», τη στιγμή που θα λήγει το ωράριο που έχει συμφωνηθεί.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αρχίσει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά σε ολόκληρο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα στα τέλη του 2022 ή -το πιθανότερο- εντός του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα: 30% λιγότερος φόρος για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν

Μπιλ Γκέιτς: «Έρχονται 10 νέες Tesla» – Σε ποιους τομείς προτείνει να επενδύσετε

Πλαίσιο Computers: Το ελληνικό success story και η στρατηγική της «επόμενης ημέρας»