ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Randstad: Γιατί ο κλάδος τεχνολογίας δεν μπορεί να προσελκύσει το κατάλληλο προσωπικό

Ολόκληρη η έρευνα HR Trends της Randstad για τον κλάδο της τεχνολογίας: οι τάσεις για το 2023 στους μισθούς, οι πιο δημοφιλείς παροχές προς τους εργαζομένους και τα πλάνα προσλήψεων στην ελληνική αγορά εργασίας

Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, στο κέντρο της συζήτησης για την αγορά εργασίας, με τις εταιρείες τεχνολογίας και τους εργαζόμενους στα τεχνολογικά αντικείμενα να δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς. 

Η Randstad, στο πλαίσιο της έρευνας HR Trends, την οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο, καταγράφοντας τις νέες τάσεις και τις μεταβολές στην αγορά εργασίας, ενσωμάτωσε, για το 2023, τον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, ως ένα διακριτό αντικείμενο μελέτης, με στόχο να αναδείξει την εξέλιξη ενός κλάδου που βρίσκεται στο επίκεντρο της μετάβασης της αγοράς εργασίας. 

Η έρευνα HR Trends για τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023 και αναλύει τα δεδομένα 113 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους και έχουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό. Στο webinar με τίτλο «HR Trends: κλάδος τεχνολογίας για το 2023», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στις 11.00π.μ. με τον Θάνο Λουμπρούκο, Business Specialty Manager, Technology Specialty, και την Αργυρώ Παρουλίδου, Talent Delivery Manager, Technology Specialty, της Randstad Ελλάδος, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα στοιχεία και πληροφορίες για τις τάσεις στους μισθούς, τις πιο δημοφιλείς παροχές προς τους εργαζομένους, τις στρατηγικές αλλαγές των εργοδοτών, καθώς και τα πλάνα προσλήψεων στην ελληνική αγορά εργασίας. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο webinar «HR Trends: κλάδος τεχνολογίας για το 2023», εδώ

Εμπόδιο στη διαδικασία στελέχωσης οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες

Οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών, αντιμετωπίζουν εντούτοις σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων (78%). Παράλληλα, η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).   

Δυσκολία στην προσέλκυση, διατήρηση και ανάπτυξη ταλέντων

Το δεύτερο βασικό δεδομένο που προκύπτει από την έρευνα HR Trends της Randstad είναι η δυσκολία των επιχειρήσεων να προσελκύσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας (82%) να θεωρεί ότι η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξουν εργαζόμενους με ηγετικούς ρόλους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσέλκυσης, διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, παρέχουν στους εργαζόμενούς τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%), προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%) και παρέχουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%), με διττό στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς τους ως εργοδότες.

Η ελκυστικότητα των επιχειρήσεων

Το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν, για μια ακόμη χρονιά, τους κεντρικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα της επιχείρησης, με το 40% των εταιρειών να επιχειρούν την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς τους, με την παροχή ευκαιριών  επαγγελματικής εξέλιξης και την παροχή ευέλικτης μορφής απασχόλησης (υβριδικής ή εξ αποστάσεως). 

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής προσφέρουν διαφορετικές παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους, εστιάζοντας στη δυνατότητα εκπαίδευσης, τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές παροχές επιλέγουν τα μπόνους απόδοσης, το κινητό τηλέφωνο και τα επισιτιστικά κουπόνια.

Αισιόδοξες προοπτικές στις προσλήψεις

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εταιρειών τεχνολογίας (69%) σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2023 (54% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 23% να μην προβλέπει ή σχεδιάζει αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του. 

Ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις εντούτοις, παρά την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, αξιολογούν (96%) ως βασικό εμπόδιο την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων. 

Αυξητική τάση στους μισθούς των εργαζομένων

Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφουν τη σαφή πρόθεσή τους να παρέχουν περισσότερο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με το 86% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει την αύξηση των μισθολογικών επιπέδων των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 6% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 16% και το σύνολο των επιχειρήσεων να διατηρεί τουλάχιστον τα σημερινά μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων του. 

Λόγοι αποχώρησης εργαζομένων

Με τους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφουν μια σημαντική κινητικότητα, το 77% των εργαζομένων αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας, με το 58% των εργαζομένων να αναζητά περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία και μόλις το 14% να θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την απόφαση αλλαγής εργασίας.  

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας, εδώ

Διαβάστε ακόμα

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους 

Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""