business stories

ΓΕΚΕ (President): «Check-out» από το Χρηματιστήριο – Το αντάλλαγμα και η απόκλιση (upd)

  • newsroom


Πώς η οικογένεια Κεφαλά οδηγεί τη ΓΕΚΕ εκτός Χ.Α. – Τα σενάρια για πώληση του ξενοδοχείου - Στο -18% η μετοχή

Ακόμη μια εταιρεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου επιλέγει να αποχωρήσει από το ταμπλό, αυξάνοντας τον αριθμό των διαγραφών από το ταμπλό τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά πρόκειται για την εταιρεία ΓΕΚΕ, ιδιοκτήτρια του γνωστού ξενοδοχείου President στην Αθήνα, που με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως η Δωροθέα Κεφάλα (της οικογένειας των ιδιοκτητών) ενεργώντας στο όνομά της και για λογαριασμό και των λοιπών βασικών μετόχων οι οποίοι δρουν συντονισμένα, υπέβαλλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΓΕΚΕ που δεν κατέχουν.

Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό 93,14% του συνολικού αριθμού μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Για να αποκτήσουν τις υπόλοιπες 577.816 μετοχές που δεν κατέχουν, προσφέρουν αντάλλαγμα 5,75 ευρώ ανά μετοχή. Στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α., η μετοχή της ΓΕΚΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 7,05 ευρώ.

Αυτή την ώρα ο τίτλος υποχωρεί κατά 18% και έχει προσεγγίσει τα 5,75 ευρώ.

Με βάση το προσφερόμενο αντάλλαγμα της οικογένειας Κεφαλά, η αποτίμηση της ΓΕΚΕ διαμορφώνεται στα 48,4 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (στις 10/6) στα 59,3 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας δημιουργίας υποχρέωσης υποβολής Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή στις 11.05.2021, ανέρχεται σε 4,73 ευρώ.

Στην έκθεση αποτίμησης που πραγματοποίησε η Grant Thorton αναφέρεται πως σταθμίζοντας τα  αποτελέσματα  που  προκύπτουν  από  την  εφαρμογή της εκάστοτε μεθοδολογίας (προεξοφλημένες ταμειακές ροές, πολλαπλάσια χρηματοοικονομικών δεικτών, χρηματιστηριακή αξία) με κατάλληλους συντελεστές, η αξία των μετοχών της ΓΕΚΕ υπολογίζεται, κατόπιν στρογγυλοποίησης, σε 5,63 ευρώ ανά μετοχή.

Ήδη το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε πως τις ανάγκες της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης, αναπροσαρμόζει το κατώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής σε -18,44% από την τιμή εκκίνησης της μετοχής της συνεδρίασης της 11.06.2021. Η εν λόγω αλλαγή θα ισχύσει μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση.

Τα σενάρια

Το delisting από το Χ.Α. σαφέστατα και επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία για την υλοποίηση επιχειρηματικών κινήσεων, όπως για παράδειγμα μια πώληση του President.

Να σημειωθεί πως εδώ και αρκετές εβδομάδες στην αγορά υπήρχαν πληροφορίες περί υποβολής δημόσιας πρότασης από τους βασικούς μετόχους. Είχαν προηγηθεί διάφορα σενάρια περί πώλησης του ξενοδοχείου σε γνωστό επιχειρηματία και ανακοινώσεις για αγγελίες είχαν καταχωρηθεί σε ξένες ιστοσελίδες.

Με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΓΕΚΕ είχε τότε διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί πώλησης του President έναντι 110 εκατ. ευρώ και εξόδου της εταιρείας από το Χ.Α. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημείωνε: «Σε απάντηση των από 30.12.20 επιστολών – ερωτημάτων της Ε.Κ και του Χ.Α σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο περί πώλησης του ξενοδοχείου «President» έναντι ποσού 110 εκατ. Ευρώ, ιδιοκτησίας της Εταιρείας, και εξόδου της Εταιρείας από το Χ.Α., η Εταιρεία διαψεύδει τα διαλαμβανόμενα στα σχετικά δημοσιεύματα. Η Εταιρεία σεβόμενη την μακρά ιστορία της στον χώρο του τουρισμού και με βαθύ αίσθημα ευθύνης έναντι των επενδυτών και του πολύτιμου προσωπικού της επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της».

Το ιστορικό

Η ΓΕΚΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1972 και δραστηριοποιείται στον τομέα των ξενοδοχειακών και τουριστικών υπηρεσιών. Κύρια δραστηριότητά της αποτελεί η εκμετάλλευση του ξενοδοχείου «President», 4 αστέρων, στους Αμπελόκηπους επί της Λεωφόρου Κηφισίας 43, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Το ακίνητο περιλαμβάνει επιφάνειες 33.512 τμ., διαθέτει 516 δωμάτια και 918 κλίνες. Η τελευταία ριζική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2003, ενώ το 2015  πραγματοποιήθηκε  επιπλέον  εκσυγχρονισμός  του  υπογείου  σταθμού  αυτοκινήτων, αναβάθμιση  των  6  ανελκυστήρων  πελατών κ.α

Διαβάστε ακόμη

Αραβικό ενδιαφέρον για το «μικρό Ελληνικό» – Οι επαφές της DAMAC Properties στην Αθήνα για τις Γούρνες (pics)

Τα τερτίπια του Πόλσον, η Petra της Eurobank με τα 150 ακίνητα και το νέο επεισόδιο στην Creta Farm 

Άλλαξε χέρια το σπίτι του Μιχάλη Γουλανδρή στη Στησιχόρου