Πονοκέφαλος για τους καταναλωτές οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν έχει φρένο, με τις αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες να συνεχίζονται από μήνα σε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρώτο μήνα του 2024, ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεξε» με 8,3% σε ετήσια βάση. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων με αύξηση 67,4% σε σχέση με πέρσι ενώ λαχανικά και φρούτα ακολουθούν με 14,4% και 14,2% αντίστοιχα.

Ακριβότερα όμως πλήρωσαν και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, μία σειρά από τρόφιμα που γεμίζουν το τραπέζι τους, οι καταναλωτές. Το ελαιόλαδο κρατάει τα πρωτεία των ανατιμήσεων και σε μηνιαία βάση με αύξηση 6,8% από τον Δεκέμβριο του 2023 στον Ιανουάριο του 2024. Αύξηση 5,7% κατέγραψαν τα αλλαντικά, 4,6% το κρασί ενώ 4,1% το βούτυρο. Μεταξύ άλλων, ακριβότερα κατά 2,8% πλήρωσαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, το γιαούρτι όπως και τα νωπά λαχανικά, κατά 2% τα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά και κατά 1,2% τα νωπά ψάρια. Κατά 3,9% αυξήθηκαν οι τιμές και στην κατηγορία των αλκοολούχων – μη σερβιριζόμενων- ποτών. Στον αντίποδα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,8% στο νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά, κατά 4,4% στο πλήρες και κατά 3,3% στα ζυμαρικά. Κατά 1,9% μειώθηκαν επίσης σε τυριά και νωπά φρούτα και 1,8% στα πουλερικά.

 

Διαβάστε ακόμη

Μεσοπρόθεσμο: Αύξηση στο όριο δαπανών «ψαλιδίζει» τα περιθώρια για έκτακτες παροχές

Τα τρακτέρ, ο Επίτροπος, ο Τσίπρας με την Ολγα και ο «γιδοβοσκός», η μάχη για δύο του ΣΕΒ, η CVC και η Nova, ένα deal και μια δημοπρασία στον Τύπο

«Γεωργική Α.Ε.»: Βγαίνουν στο σφυρί οι εγκαταστάσεις στον Αλμυρό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ