«Μαχαίρι» στις αγορές τους, «κυνήγι» των προσφορών και στροφή προς οικονομικότερες μάρκες, αποτελούν ορισμένες από τις νέες συνήθειες των καταναλωτών που έχουν αναπτύξει την τελευταία διετία, προκειμένου να συγκρατήσουν, σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα, το κόστος, απέναντι στις διαρκείς αυξήσεις στα τρόφιμά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ετήσιου Shopper Trends συνεδρίου της NielsenIQ, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών βιώνει έντονα τη συνεχή αύξηση των τιμών, ως «μηχανισμός» συγκράτησης των προϋπολογισμών από τους καταναλωτές, επιλέγεται κατά κύριο λόγο ο περιορισμός των «πολυτελειών», με την έννοια της αγοράς των απολύτως βασικών αγαθών. Σχεδόν 2 στους 3 αγοραστές δηλώνουν ότι έχουν ικανοποιητική γνώση των τιμών των προϊόντων που βρίσκονται μέσα στο «καλάθι» τους και αγοράζουν σε τακτική βάση, με τη συντριπτική πλειονότητά τους, να είναι σε θέση να αντιληφθεί τις όποιες αλλαγές τους. Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 αγοραστές δηλώνει πως αλλάζει είτε μάρκα, είτε κατάστημα, ανάλογα με το πού, εντοπίζει τις καλύτερες προσφορές.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 68% των καταναλωτών, τόσο το 2022 όσο και το 2023, αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, αποφεύγοντας όσα προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως «πολυτέλειες» κατά τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε στο 56%, το 2023, το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγει να αγοράσει προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε προφορές. Τέλος, αυξημένο στο 35% εμφανίζεται και το ποσοστό – έναντι 31% το 2022 και 28% το 2021 – όσων στρέφονται προς οικονομικότερες μάρκες όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων της NielsenIQ, οι Έλληνες καταναλωτές δαπάνησαν 329 ευρώ τον μήνα στα σούπερ μάρκετ για τις αγορές του νοικοκυριού τους, κατά 5% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πόσο που είναι το υψηλότερο της τελευταίας τετραετίας.

Διαβάστε ακόμη

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο

Zeljko Batistic: Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ