Ελλάδα

Ανοίγουν τα Γυμνάσια σε όλη τη χώρα – Κλειστά τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές

  • newsroom


Με μάσκες, αντισηπτικά και τεστ η επιστροφή στα θρανία - Γιατί  κάποια Γυμνάσια δεν θα ανοίξουν - Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας 

Επιστροφή στα σχολεία σήμερα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αυστηρά μέτρα και τεστ για τους εκπαιδευτικούς. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη διδασκαλία με τηλεκπαίδευση, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων επανέρχονται από σήμερα στην κανονικότητα τους με την διά ζώσης διδασκαλία.

«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», είναι το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, ενόψει του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υποχρεωτική μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Εθελοντικά τεστ και δειγματοληπτική εξέταση στα σχολεία

Tο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζονται προληπτικά, από το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών , μέσω της πλατφόρμας που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Τι θα γίνει με βαθμολογίες και απουσίες

Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους. Σε ό,τι αφορά στην καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.

Γιατί κάποια γυμνάσια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση

Ωστόσο οι μαθητές των λυκείων από τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική θα συνεχίσουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Επίσης, κάποια σχολεία, γυμνάσια με λυκειακές τάξεις, όπου το λύκειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γυμνασίου, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όπως λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας η δομή είναι ενιαία και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί οπότε το λύκειο που οφείλει να είναι κλειστό στο κόκκινες περιοχές συμπαρασύρει αναπόφευκτα και το γυμνάσιο. Τα σχολεία αυτά, σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι ελάχιστα σε όλη τη χώρα, κυρίως σε χωριά , τα οποία κάποια ίσως δεν βρίσκονται σε κόκκινες περιοχές. Αυτό ισχύει επίσης, για τα περισσότερα μουσικά γυμνάσια που συνήθως έχουν λυκειακές τάξεις και θεωρούνται ενιαία. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιπλέον δυσκολίες στα μουσικά γυμνάσια με λυκειακές τάξεις, οπότε αυτά στις κόκκινες περιοχές παραμένουν κλειστά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η μοιρασιά της νέας κρατικής καμπάνιας για τα εμβόλια, ο τσιγκούνης επιχειρηματίας και ο… χαλαρός τραπεζίτης!

Έντυπο Ε9: Πώς να κλείσετε τις εκκρεμότητές σας με την εφορία

Επιστρεπτέα 5: Οι δικαιούχοι που πάνε ταμείο – Οι πληρωμές για επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

 

Απόρρητο Απόρρητο