Ελλάδα

Εμβολιασμός εφήβων: Αύξηση κρουσμάτων κατά 90% από τον Ιούλιο

  • newsroom


Οι τέσσερις λόγοι για τον εμβολιασμό των εφήβων  - Χορήγηση της τρίτης δόσης σε  285.000 πολίτες - Ποιους αφορά και σε ποιους θα επεκταθεί

Νέο κύκλο ανησυχίας ανοίγει στην επιστημονική κοινότητα η σφοδρή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών στη χώρα μας πριν καν ανοίξουν τα σχολεία – η λειτουργία τους θεωρούνταν ένα δυνατό «crash τεστ» για την αντοχή της επιδημίας, πλέον όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα επισπεύδουν τις συνθήκες της «δοκιμής σύγκρουσης» με τον κορωνοϊό.

Την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Και να ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0-17 χρόνων.

Η παράθεση των στοιχείων από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνει την αύξηση, όχι μόνο τη ραγδαία των τελευταίων ημερών, αλλά τη διαρκή, συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους τους θερινούς μήνες. Πλέον τα κρούσματα σε ανηλίκους αποτελούν το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων.

Από τις 6 Αυγούστου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί 18.682 μολύνσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο απολογισμός χθες ήταν 73.083 διαγνώσεις κορωνοϊού σε μωρά, παιδιά και εφήβους καθόλο το διάστημα της επιδημίας. Δηλαδή το 1/4 των κρουσμάτων κορωνοϊού στους ανηλίκους στη χώρα μας καταγράφηκε μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου τα θετικά κρούσματα σε ανηλίκους ήταν 38.590 (ποσοστό 9,1% επί του συνόλου των κρουσμάτων). Η αύξηση που σημειώθηκε στις μολύνσεις του συγκεκριμένου πληθυσμού κατά τους δύο θερινούς μήνες αγγίζει το 90%, γεννώντας μόνο προβληματισμό για το τι θα συμβεί και πως θα κυμανθεί ο ρυθμός μετάδοσης από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά με τους μαθητές να μοιράζονται τη σχολική καθημερινότητα εντός κι εκτός αιθουσών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Κοινωφελής Εργασία: Προκήρυξη για 25.000 θέσεις εργασίας – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Ηνωμένο Βασίλειο: To εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί την κινητικότητα του νέφους