Τι μπορεί να οδηγήσει πίσω στην Ελλάδα τα νέα «ταλέντα» που φεύγουν από τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερων προοπτικών;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά η έρευνα της ICAP Advisory για το Brain Drain των Ελλήνων, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο του 2nd Human Capital Summit.

Στην έρευνα, που διεξήχθη για 2η συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού: το 71% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%).

slide_1.png

slide_2.png

slide_3.png

slide_4.png

Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% και του φετινού δείγματος, μόλις 24 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία. Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 34%.

slide5.png

Ως κύριοι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας, αναδείχθηκαν για 2η συνεχή χρονιά το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (41%) και ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).

slide_7.png

Σε σχέση με την περσινή έρευνα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος. Τα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό έχουν βελτιωμένο προφίλ αποδοχών σε σχέση με το περσινό. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (35% έναντι του 30% του 2015) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2015.

slide_8.png

slide9.png

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε σχετικά:

“Η ICAP Advisory, επιδεικνύοντας συνέπεια στη διερεύνηση των θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, διεξήγαγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έρευνα για το φαινόμενο της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα περσινά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν τους νέους στο εξωτερικό παρέμειναν ακριβώς οι ίδιοι, με ίδια σειρά κατάταξης, όπως επίσης ίδιοι παρέμειναν και οι παράγοντες που θα οδηγούσαν τα άτομα πίσω στην πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και την ύπαρξη μηδενικής βελτίωσης. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκε το
ποσοστό των ατόμων που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και δε βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στη χώρα μας. Τα δεδομένα αυτά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να εντοπίσουμε τι μπορούμε από τη μεριά μας, ως Ελληνικές εταιρείες, να κάνουμε για να κρατήσουμε τα ταλέντα που βρίσκονται ήδη στο δυναμικό μας και τους νεότερους, πριν φύγουν στο εξωτερικό.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως κοινωνία και της αδυναμίας αντιμετώπισης αυτής. Το κράτος, όχι μόνο δεν βοηθάει την κατάσταση αλλά αντιθέτως επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, τα οποία επιβαρύνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Έτσι, όλο και περισσότερα στελέχη, ταλέντα και ώριμοι επαγγελματίες σκέφτονται να φύγουν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό.”