Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία της χώρας μετά τις γιορτές. Η επιστροφή, όμως, στα θρανία θα γίνει εν μέσω έξαρσης των ιώσεων που ευθύνονται ακόμη και για εισαγωγές ανηλίκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Κορωνοϊός, γρίπη και άλλοι ιοί απαρτίζουν το «εκρηκτικό» υγειονομικό κοκτέιλ που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.

Αυξάνεται η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «Αττικόν», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Εκτιμά, δε, ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ανησυχία προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Παρόλο που θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα, υπάρχει εγκύκλιος που προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε μέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη.

Την ίδια στιγμή, έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει γνωστό ότι η δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση με κορωνοϊό.

Η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Για τις απουσίες των μαθητών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισήμανε ότι ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη.

«Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα», πρόσθεσε η υπουργός.

Διαβάστε ακόμη 

Μαξίμου: Με το βλέμμα και στον Ερντογάν ο εκλογικός σχεδιασμός – Το πλάνο για την «επόμενη μέρα»

Τι φέρνει το 2023 σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και crypto

Balenciaga: Πώς έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της μόδας