«Δε μου αρέσει καθόλου αυτό το πενθήμερο. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι που νοσούν με covid, είτε με απλά συμπτώματα είτε με πιο σοβαρά, να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Διότι και συμπτώματα να μην έχουν, με την καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Megaη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη ειδικά στους υγειονομικούς δήλωσε πως «Σκεφτείτε να ‘ρθουν σε μία κλινική, να κάνουν βάρδιες, να εφημερεύουν. Είναι ενεργοί γιατροί, νοσηλευτές και θα πρέπει να κρατήσουν τους 50 ασθενείς υπό την ευθύνη τους» τόνισε.

Εκτίμησε δε πως, «Για να γίνει κάποιος καλά από την Όμικρον, για να δουλέψει κάποιος πρέπει να περάσουν 10 μέρες. Μετά τις 10 μέρες αν έχει γίνει καλά, μπορεί αν επιστρέψει στη δουλειά και θα μπορεί να προσφέρει όσα πρέπει».

Σημείωσε δε, ότι ως ένωση απέστειλαν σχετική αναφορά στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ανακληθεί το 5ήμερο για τους υγειονομικούς.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό, τόνισε.

Εκτίμησε δε, ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εκτοξευθούν τα κρούσματα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη εκτίμηση για τους διασωληνωμένους, ο αριθμός των οποίων παραμένει κοντά στους 600.

Αυτό είναι καλό, είπε χαρακτηριστικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σε μία αντίστοιχη εκτόξευση του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Από εδώ και πέρα μέχρις τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει σταδιακή άνοδος. Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι τριπλά εμβολιασμένοι, θα πρέπει να φορούν για 10 ημέρες υποχρεωτικά διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας και την πέμπτη μέρα της νόσησης υπάρχει η σύσταση για διενέργεια PCR ή rapid test.

Για τους ανεμβολίαστους ή όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες κι αν το επιτρέπει η φύση της εργασίας, θα δουλεύουν εξ’ αποστάσεως με τηλεργασία.

Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, τότε όταν διαγνωστούν αρνητικοί στον κορωνοϊό και επιστρέψουν στη δουλειά τους, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις μισές ώρες από εκείνες, που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που βρίσκονταν στο σπίτι.

Εάν κάποιος για παράδειγμα μείνει σε καραντίνα για πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή 40 ώρες εργασίας, με την επιστροφή του θα πρέπει να αναπληρώσει τις 20, δουλεύοντας εξτρά μία ώρα καθημερινά.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγαλοεπενδυτής «δείχνει» Alibaba: «Μεγάλη ευκαιρία» η πρωταθλήτρια της… χασούρας για το 2020 -2021

Πώς θα μεταμορφωθεί η οικία Κάλλας στην οδό Πατησίων 61

Πανδημία – Tζον Χόπκινς: 5,47 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως, ξεπέρασαν τα 300 εκατ. τα κρούσματα