Πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας 6.000 ευάλωτων πολιτών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών (smart watch), προϋπολογισμού 970.000 ευρώ, με αφορμή την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ενέκρινε χθες (10/2) το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Π. Λεονάρδου.

Ωστόσο, το ζήτημα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τόσο για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητά του, όσο και για την αναγκαιότητά του ως «Εκτός Ημερήσιας Διάταξης», το οποίο -όπως σημειώνει η «Δύναμη Ζωής», η οποία αποχώρησε και από τη διαδικασία– έφερε αιφνιδιαστικά 18 ώρες πριν από τη συνεδρίαση η διοίκηση, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας.

Στο ίδιο πνεύμα κυμαίνεται και η ανακοίνωση του Γ. Σγουρού, με τίτλο «1.000.000 ευρώ για ρολόγια παρακολούθησης 6.000 πολιτών θα δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία με πρόσχημα τον κορωνοϊό».

Στις παραπάνω αιτιάσεις, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η σχετική δράση στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης σε τοπικό επίπεδο και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 Δήμους της Αττικής, ενώ τα δεδομένα των πολιτών «για τα οποία θα ακολουθηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προστασίας τους», θα παρακολουθούνται από σχετική πλατφόρμα.

Επίσης, επανέλαβε ότι «σταθερή προτεραιότητα είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και μετά την πανδημία» και ότι «στις προκλήσεις της πανδημίας απαντάμε στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με πρωτοπόρες δράσεις και όχι με λόγια».

Υπογράμμισε δε πως στόχος της Περιφέρειας είναι με «την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της πιλοτικής εφαρμογής, το σύστημα να επεκταθεί στο σύνολο των δήμων της χώρας και να αποτελέσει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των υγειονομικών υπηρεσιών κι όταν λήξει η πανδημία».

Τέλος, προσέθεσε ότι «μετά την υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Περιφέρειας των Δήμων της Αττικής, τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας ήδη στα 2/3 των Δήμων της Περιφέρειας, σήμερα κάνουμε ένα επόμενο βήμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ίδια πάντοτε κατεύθυνση».

Τι θα παρέχει το σύστημα

1. Παρακολούθηση στατιστικών υγείας ευπαθών ομάδων & περιπτώσεων υπό περιορισμό.

2. Δυνατότητα συνολικής εικόνας δεδομένων ανά δήμο, όλων των ωφελούμενων μέσω κεντρικής πλατφόρμας (γεωγραφική θέση, θερμοκρασία σώματος, καρδιακών παλμών, επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αρτηριακή πίεση και δραστηριότητα).

3. Δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης δεδομένων για λήψη αποφάσεων.

4. Χρήσιμες ειδοποιήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση περιπτώσεων υπό περιορισμό.

5. Αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών.

Οι διαχειριστές του συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε διαδραστικό χάρτη τα σημεία διαμονής των ωφελούμενων. Οι ειδοποιήσεις που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση θα αξιοποιούνται και θα προωθούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό των δήμων.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων από το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη

Costa Navarino: Το «χρυσό» deal με τον Τσέχο μεγιστάνα και τα επόμενα σχέδια

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς

ΕΡΓΑΝΗ Ιανουαρίου: Η αγορά στον αναπνευστήρα – Μισές προσλήψεις, μισές απολύσεις σε σχέση με πέρυσι