Ένα νέο εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και δεν είναι άλλο από τον προσωπικό αριθμό του Πολίτη. Ειδικότερα, ο προσωπικός αριθμός πολίτη θα αντικαταστήσει το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο προσωπικός αριθμός αλλά και η αυτόματη άντληση δεδομένων μέσω του wallet, θα έρθουν να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών το 2024. Παρόλα αυτά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πως θα εφαρμοστεί ο προσωπικός αριθμός και με ποιο τρόπο θα δοθεί στους πολίτες, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να τεθεί σε εφαρμογή. Ο εν λόγω αριθμός δεν θα καταργήσει τον ΑΦΜ που τηρούν περίπου 9.000.000 φορολογούμενοι καθώς ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του προσωπικού Αριθμού.

Το συγκεκριμένο έργο εκπονείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και φιλοδοξεί να αλλάξει τη σχέση των πολιτών με την εφορία, τον ΕΦΚΑ, την ασφάλεια, τις συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες. Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται η κατάργηση πιστοποιητικών τα οποία ακόμη και σήμερα προσκομίζει ο πολίτης, όπως το πιστοποιητικό γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΒοfA δεν «βλέπει» φούσκα στα Χρηματιστήρια (πίνακες)

Πώς οι super rich επιλέγουν να μεταβιβάσουν την αμύθητη περιουσία τους

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ΕΣΠΑ: Μέχρι πότε παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ