Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Σωματίδια θα αιωρούνται ως και για 10 μέρες – Τι πρέπει να γίνει (vid)

  • newsroom


Μέχρι την Κρήτη βρέθηκαν μικροσωματίδια – Η ρύθμιση των κλιματιστικών

Σε ερωτήματα τηλεθεατών σχετικά με το πότε μπορούν να ανοίξουν παράθυρα και κλιματιστικά απάντησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στη ΕΡΤ, ο κύριος Σαρηγιάννης είπε ότι τα σωματίδια θα αιωρούνται ως και 10 ημέρες, από το νέφος που άφησαν οι πυρκαγιές.

Ειδικά στην Αττική ενδείκνυται η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95, επεσήμανε ο καθηγητής.
Μέχρι την Κρήτη βρέθηκαν μικροσωματίδια και, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα.

Μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό, τόνισε ο καθηγητής και αναφέρθηκε σε καρκινογόνα προϊόντα καύσης υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν και εργοστάσια με πλαστικά και χρώματα.

«Προσοχή  στη σκόνη και στα αποκαϊδια στο έδαφος»

Το χημικό φορτίο μπορεί να μειωθεί αν στην Αττική αλλά και στην πυκνοκατοικημένη Ιστιαία απομακρυνθούν τα δύο πρώτα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους, τόνισε ο καθηγητής. Με γάντια και μάσκα συνέστησε και τον καθαρισμό νοικοκυριών από τη στάχτη.

«Επηρεάζεται και ο υδροφόρος ορίζοντας»

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, εξήγησε ο καθηγητής.

Συνέστησε επίσης σε δημόσιους χώρους να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές απολύμανσης με φίλτρα Hepa που είναι «πιο αποδοτικά από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό» και θα μπορούσε, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να ενισχυθεί με επιδότηση η χρήση τους, ειδικά σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

«Δεν είναι στα εγχειρίδια και καλό είναι να μπουν», είπε ο καθηγητής για όσα προανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η οικολογική καταστροφή επηρεάζει τη δημόσια υγεία, «επομένως πρέπει να μιλάμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της οικολογικής ισορροπίας».

Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτεία σχετικά με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως θα δούμε και τον χειμώνα με τις πλημμύρες, ανέφερε τέλος ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμα:

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ: Αίτημα για αποστολή ενός ακόμη Beriev

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής