Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται τα δύο προγράμματα «Αρχύτας» και «Γρύπας», τα οποία έχουν ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομων αεροχημάτων (drone). 

Τα projects, τα οποία χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν χώρα σε συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θράκης και Θεσσαλίας.  

Ειδικότερα: 

Πρόγραμμα «Αρχύτας» 

Η υλοποίησή του ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και το τελευταίο τρίμηνο: 

  • Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές τού υπό κλίμακα μοντέλου από τα αρμόδια στελέχη του ΑΠΘ. 
  • Πραγματοποιήθηκε η Τελική Σύσκεψη Ανασκόπησης της Σχεδίασης (Critical Design Review – CDR), η οποία πιστοποίησε την ολοκλήρωση της Σχεδίασης. 
  • Ολοκληρώθηκε από την ΕΑΒ η συγκρότηση του ειδικού χώρου για την παραγωγή τόσο των δύο πρωτοτύπων όσο και για τη βιομηχανική γραμμή παραγωγής. 
  • Η ΕΑΒ έχει παραλάβει σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων υλικών και συσκευών, ενώ άλλα αναμένονται, αφού παρουσιάζουν καθυστερήσεις λόγω διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 
  • Η ΕΑΒ έκανε δοκιμαστική κατασκευή μικρού μέρους των απαιτούμενων καλουπιών, με σκοπό την επιβεβαίωση της σχεδίασής τους. 

Τα δοκίμια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμαστική κατασκευή μέρους της πτέρυγας του αεροχήματος, με απόλυτη επιτυχία στην επιβεβαίωση της σχεδίασης. 

Την παραλαβή των συσκευών του συστήματος ακολουθούν οι εργαστηριακές δοκιμές των συσκευών και της διασύνδεσής τους, από το ΠΘ, το ΔΠΘ και την ΕΑΒ. 

Δίνεται παραγγελία τελικής κατασκευής του συνόλου των καλουπιών, καθώς και παραγγελία των απαιτούμενων σύνθετων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του «Αρχύτα» και αμέσως μετά αρχίζει η φάση παραγωγής των δύο πρωτοτύπων. 

Ακολουθούν δοκιμές του αεροχήματος στο έδαφος, δοκιμαστικές πτήσεις και πτήσεις αξιολόγησης των επιδόσεων του UAV (ως προς τις προδιαγραφές). 

Περί το τέλος του τρέχοντος έτους, με το πέρας των ελέγχων, η ΕΑΒ θα είναι έτοιμη να αναλάβει παραγγελίες κατασκευής αεροχημάτων, για διάφορες χρήσεις. 

Πρόγραμμα «Γρύπας» 

Η έναρξη του προγράμματος έγινε τη 15η Ιανουαρίου 2023. 

Στις 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick-off Meeting) των εμπλεκομένων. 

Η πρώτη Φάση του προγράμματος προβλέπει την καταγραφή και ανάλυση των επιχειρήσεων, στις οποίες οι χρήστες επιθυμούν τη συμμετοχή του αεροχήματος. 

Θα ακολουθήσουν οι φάσεις της ανάλυσης των απαιτήσεων των χρηστών και οι επιδράσεις τους στο έργο που έχει αναλάβει ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα. 

Ο συμμετέχων στο πρόγραμμα εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, έχει ετοιμάσει αναλυτική καταγραφή των ανωτέρω, βάσει διεθνών προτύπων, με σκοπό την ανασκόπηση και κατάλληλη τροποποίησή τους από τους χρήστες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Με τη μέθοδο αυτή επιδιώκεται η σημαντική μείωση του χρόνου απόκρισης των τριών χρηστών, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος ανάλυσης των απαιτήσεών τους. Για το αμέσως προσεχές διάστημα, προγραμματίζονται, επισκέψεις-συσκέψεις στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Διαβάστε ακόμα

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα)

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)