Για τη λήψη νέων μέτρων που εξετάζεται να επιβληθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία αναχαίτιση της παραλλαγής Όμικρον, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας , προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός μετάδοσης της νέας παραλλαγής που δεκαπλασιάστηκε μέσα σε 4 ημέρες στα λύματα της Αττικής, προβληματίζει τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και την κυβέρνηση.

Όπως προειδοποίησε χθες και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάποια στιγμή θα φτάσουμε τα 10-12.000 κρούσματα, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενδιάμεσων μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί «την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενδεχομένως να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15-20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000-20.000, εάν ακολουθήσουμε το μοτίβο άλλων ξένων χωρών»

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ένα γενικό lockdown αποκλείεται και βασική κυβερνητική επιδίωξη αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς τουλάχιστον μέχρι την έλευση του νέου χρόνου. Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα επόμενα εικοσιτετράωρα , αφού το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμήσει πλήρως όλα τα διαθέσιμα, επιδημιολογικά δεδομένα.

Μια πρώτη επεξεργασία όλων των παραπάνω δεδομένων αναμένεται στην πρωινή σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που θα δώσουν την τελική τους εισήγηση προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την επιβολή νέων μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά (από τις 3 Ιανουαρίου).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο, δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει περιορισμούς στην διασκέδαση, με πρόταση να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες και απαγόρευση μουσικής. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο ωράριο λειτουργίας, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 23:00 ή 12 τα μεσάνυχτα, αλλά και αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα.

Στους χώρους εργασίας, δεν αποκλείεται μέτρο για την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% από το 20% που ισχύει μεσοσταθμικά σήμερα.

Για την εκπαίδευση, οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγή πρωτοκόλλου, αφού το ήδη υπάρχον είναι αρκετά αυστηρό και αποδίδει. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ξεκαθάρισε χθες Κυριακή και η αρμόδια Υπουργός, Νίκη Κεραμέως. Συζητείται πάντως η αναστολή εκδρομών.

Για τους αθλητικούς χώρους, εξετάζεται η αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας , κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων).

Διαβάστε ακόμη:

Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις τον Ιούνιο του 2022

Πάνος Δάβαρης: Ξανά στο σφυρί οι μετοχές του στις «Χιουντάι Ελλάς» και «ΚΙΑ Ελλάς»

Οι 4+1 φoρο-προθεσμίες που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου