Τρέχουν άμεσα οι εξελίξεις για τον νέο mega διαγωνισμό ψηφιοποίησης των φακέλων των αδειών δόμησης στις πολεοδομίες της χώρας, προς επιβεβαίωση όσων ανέφερε το newmoney τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μέσα στα 55 νέα έργα του «Ελλάδα 2.0» που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 3,35 δισ. ευρώ μετά από έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στον πυλώνα της Ψηφιακής Μετάβασης συμπεριλαμβάνεται και η «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας», που αφορά στους φακέλους των αδειών δόμησης (ύψους 159,89 εκατ. ευρώ).

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη πολυαναμενόμενη έναρξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει το newmoney αυτό ήταν θέμα λίγων εβδομάδων ή ακόμα και …ημερών να συμβεί το αργότερο μέσα στον μήνα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και λογικά περιμένει γραπτή έγκριση από το ΤΑΑ και την επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσει η ανακοίνωση της σχετικής προκήρυξης.

Εξ’ αρχής η προσπάθεια ήταν να μην χαθεί χρόνος για την υλοποίηση του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού έργου το οποίο θα βάλει –σταδιακά- τέλος σε ένα από …τα «χαρτοβασίλεια» του ελληνικού δημοσίου, που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες εκατομμύρια φορολογούμενους πολίτες, αλλά και επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων.

Πράγματι, το ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο πλησιάζει τελικά τα 160 εκατ. ευρώ (226,1 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης). Η περίοδος της διαβούλευσης του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ως τις 15 Δεκεμβρίου το ΤΕΕ απάντησε εγγράφως και δημοσίως σε όλες τις σχετικές παρατηρήσεις και στην συνέχεια ολοκληρώθηκαν οι όποιες προσαρμογές.

Τώρα, ο στόχος είναι να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να υποβληθούν οι προσφορές από τους υποψηφίους αναδόχους ως τα τέλη Φεβρουαρίου και να επιταχυνθούν, έτσι, οι εξελίξεις στο mega project των e-πολεοδομιών, που περνά σε φάση «εκκίνησης» – εφόσον δεν προκύψει απρόοπτο…

Ο βαθμός δυσκολίας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από τη συνολική εικόνα που θα συναντήσουν στις πολεοδομίες όσοι εμπλακούν σε αυτό, όπως π.χ. η πιθανή φθορά ή και οι ενδεχόμενες απώλειες εγγράφων από φακέλους παλαιότερων ακινήτων.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα μεταμορφωθεί η οικία Κάλλας στην οδό Πατησίων 61

Καραγιάννης: Αυτές είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες του Ομίλου Olympia

«Πράσινα» δάνεια ύψους €5,4 δισ. «ασφάλισαν» οι τράπεζες – Ποιο το κεφαλαιακό όφελος