Άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της εμβληματικής «Βίλας Κλωναρίδη» στο πάρκο ΦΙΞ – Κλωναρίδη στα Πατήσια, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης και αναστήλωσής της από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τηρώντας τη δέσμευσή της και ανταποκρινόμενη στο -επί δεκαετίες- αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία του αθηναϊκού αυτού τοποσήμου, η δημοτική Αρχή της πόλης, μερίμνησε για όλες τις απαραίτητες εργασίες στήριξης του κτιρίου, το οποίο επί χρόνια παρουσίαζε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Την κατάσταση αυτή ήρθε να επιβαρύνει η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από δυόμισι χρόνια καταστρέφοντας πλήρως την ξύλινη και μεταλλική υποδομή του κτηρίου, με αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό του ως επικίνδυνου στατικά και δομικά.

Για τη στήριξη και προστασία της Βίλας, ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε μελέτη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το κτήριο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Νεώτερο Μνημείο.

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτηρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων. Ο εσωτερικός χώρος καθαρίστηκε από ό,τι είχε αφήσει πίσω της η πυρκαγιά, ενώ περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκε ειδική σκαλωσιά που συνεισέφερε στην αντιστήριξή του. Πάνω από τη Βίλα έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Επόμενο βήμα είναι πλέον η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της Βίλας, προκειμένου το ξεχωριστό αυτό αθηναϊκό αρχοντικό, ταυτισμένο με την ιστορία της πρωτεύουσας τα τελευταία 120 χρόνια, να αξιοποιηθεί για πολιτιστική χρήση, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, ανοιχτές στο αθηναϊκό κοινό.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Βίλα Κλωναρίδη είναι ένα κτίριο-σύμβολο για την Αθήνα και η διάσωσή της αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Έχοντας ολοκληρώσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και αναστήλωσή της, μπορούμε πλέον να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Θέλουμε αυτό το στολίδι της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, να ανοίξει τις πόρτες του στις Αθηναίες και τους Αθηναίους ως ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού, ως ένας χώρος ζωντανός, ενταγμένος, φυσικά και λειτουργικά, στο μεγάλο πάρκο του ΦΙΞ που αναμορφώσαμε πλήρως, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά των Πατησίων».

Η ιστορία του διώροφου αρχοντικού

Η Βίλα Κλωναρίδη, κατοικήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄90. Το διώροφο κτίριο που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα από τους αδελφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν ακόμη αραιοκατοικημένη. Το αρχοντικό είχε πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, φιλοτεχνημένο από σημαντικούς ζωγράφους της περιόδου.

Το 1903, δίπλα από τη Βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του ’30 το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος μετέτρεψε τη χρήση του εργοστασίου σε αποθήκη και παγοποιία. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000.

Το 1993 το Υπουργείο Πολιτισμού, παραχώρησε τη Βίλα Κλωναρίδη στον Δήμο Αθηναίων και ένα χρόνο μετά, το Υπουργείο την ανακήρυξε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα.

Τον Μάιο του 2020 ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή στο κόκκινο αρχοντικό της γειτονιάς των Πατησίων.

Η ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ

Το πάρκο Κλωναρίδη – ΦΙΞ, συνολικής έκτασης περίπου 10,7 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο είναι χτισμένο η εμβληματική Βίλα, «ξανασυστήθηκε» στους Αθηναίους ως ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, τον Μάιο του 2021.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην επαναλειτουργία του ιστορικού θερινού κινηματογράφου ΑΒ στα Πατήσια, 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο εμβληματικά σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Πατησίων.

Διαβάστε ακόμη

Τα πιο πρωτοποριακά πιάτα του εστιατορίου Noma – Σαν πίνακες που αφηγούνται ιστορίες

Θεραπείες προσώπου στην Αθήνα: Οξυγόνο, φωτιά, πάγος, λέιζερ και ραδιοσυχνότητες για ανάπλαση δέρματος

Γέλη Παπαγιαννοπούλου – Αγγελοπούλου: Πρωταγωνίστρια στον «εμφύλιο» μιας δυναστείας