Την τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων δημοπρατεί ο ΑΔΜΗΕ, βάζοντας στις ράγες ένα μεγάλο έργο σύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα συνολικού ύψους 382,6 εκατ. ευρώ για το οποίο αναμένεται η υποβολή προσφορών στις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο για την αξιόπιστη τροφοδότησή των νησιών ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης, με χωροθετήσεις των Υποσταθμών σε κατάλληλα σημεία, ώστε να περιοριστεί  η κατασκευή εκτενούς δικτύου γραμμών μεταφοράς.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το ΕΣΜΗΕ  θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 353,2 χλμ. και  υπογείων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 19,6 χλμ.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων έως το 2024 προκειμένου τα νησιά να ηλεκτροδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα εντός του 2025.

Την εκκίνηση της Δ΄ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σηματοδότησε η προκήρυξη εντός του 2020 του διαγωνισμού για τη διασύνδεση της Νάξου με την Σαντορίνη, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί ακτινικά  -σε  πρώτη  φάση-  το σημαντικότερο μέρος του φορτίου των νησιών που προορίζονται να διασυνδεθούν, αποτελώντας παράλληλα ένα κρίσιμο βήμα για την πραγματοποίηση του υπόλοιπου έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης επίσης το 2024.

Ο βασικός σχεδιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:

1. Νάξος–Σαντορίνη: Διασύνδεση  με  υποβρύχιο  τριπολικό  καλώδιο  Ε.Ρ.  XLPE  150 kV,  ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.

2. Σαντορίνη –Φολέγανδρος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.

3. Φολέγανδρος –Μήλος: διασύνδεση  με  υποβρύχιο  τριπολικό  καλώδιο  Ε.Ρ.  XLPE  150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.

4. Μήλος –Σέριφος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.

5. Σέριφος–Λαύριο: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.

6. Κατασκευή 4 νέων υποσταθμών 150/20 kV κλειστού τύπου GIS στα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο.

Η  χρηματοδότηση για  την  κατασκευή του υπό μελέτη έργου θα πραγματοποιηθεί από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ η λειτουργία του έργου θα χρηματοδοτείται από τον ΑΔΜΗΕ.

Το έργο πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων. Λόγω της αυξημένης μεταφορικής ικανότητας ενισχύεται σημαντικά η δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ εντός των διασυνδεδεμένων νησιών.

Σύμφωνα με το διαχειριστή, το έργο θα συνεισφέρει δραστικά στην ολική ή μερική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων, όπως στο  μεταβλητό  κόστος  παραγωγής  ηλεκτρικής  ενέργειας,  λόγω  της  χρήσης  πετρελαίου  στους σταθμούς παραγωγής, στο μεγάλο ετήσιο ρυθμό αύξησης του φορτίου των νησιών και στα προβλήματα ευστάθειας που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση ΑΠΕ καθώς και στο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας τροφοδότησης, ειδικά σε περιπτώσεις βλαβών στο σύστημα παραγωγής.