Τη σημασία της αύξησης της ρευστότητας των συναλλαγών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, ως προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αλλά και για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό hub υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Βασιλείου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο 5o Power & Gas Forum.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, το υψηλό liquidity, επιπλέον θα οδηγήσει και σε πιο αξιόπιστα σήματα για επενδύσεις, με ταυτόχρονη μείωση των risk premium τα οποία, εν τέλει επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των διμερών συναλλαγών με φυσική παράδοση η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ειδικότερα στις Forward, Intraday και Balancing αγορές θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις κατηγορίες συμμετεχόντων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν τα PPAs στην αγορά, ιδίως τα «πράσινα» PPAs που βοηθούν τις μεγάλες εταιρείες (πχ. βιομηχανίες) να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια

Τι αλλάζει με την αύξηση στον κατώτατο μισθό: Τρεις επιπλέον μισθοί για τους εργαζόμενους

Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ