Τα σημερινά παιδιά θα είναι οι αυριανοί πολίτες που θα διαμορφώσουν το μέλλον του πλανήτη, επομένως είναι απαραίτητο να μάθουν από νωρίς τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας. Μέσα από απλές καθημερινές ενέργειες και την εφαρμογή σωστών πρακτικών, μπορούν να γίνουν οι λιλιπούτειοι υπερασπιστές τους περιβάλλοντος. Ξεκινήστε με απλά βήματα, όπως η σωστή ανακύκλωση συσκευασιών και υιοθετήστε έναν «πράσινο» τρόπο ζωής ώστε να αποτελέσετε παράδειγμα. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να ακολουθούν έναν λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον τρόπο ζωής, είναι πολύ πιθανό να κάνουν το ίδιο μεγαλώνοντας. Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, παρακάτω μερικές ιδέες που μπορείτε άμεσα να θέσετε σε εφαρμογή.

Διδάξτε τα να μη σπαταλούν νερό

Μάθετε από νωρίς στα παιδιά να μη σπαταλούν το νερό. Είτε πλένουν τα χέρια τους, είτε βουρτσίζουν τα δόντια τους εξηγείστε τους ότι το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να ξοδεύεται άσκοπα. Σαπουνίστε μαζί τα χέρια σας και δείξτε τους ότι η βρύση πρέπει να παραμένει κλειστή μέχρι να τα ξεβγάλουν. Αυτές οι συνήθειες τα βοηθούν από πολύ νωρίς να κατανοήσουν την αξία της εξοικονόμησης του νερού και το ρόλο που παίζει για τη διατήρηση αυτού του ζωτικού πόρου.

Δώστε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Θυμίστε στα παιδιά να κλείνουν το διακόπτη όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά θα μάθετε στο παιδί να είναι υπεύθυνο για την εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα θα φροντίσετε να μην έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός ρεύματος.

Ανακυκλώστε μαζί

Εξηγείστε τους από τι υλικό κατασκευάζονται οι συσκευασίες των προϊόντων που βρίσκονται στο σπίτι. Αναθέστε τους να ξεπλύνουν τα άδεια πλαστικά μπουκάλια ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα προϊόντος και αφού συγκεντρώσετε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, βγείτε μαζί για να τα πετάξετε στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης.

Κάντε τα να αγαπήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αν στην πόλη που ζείτε υπάρχει σωστά οργανωμένο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εφόσον οι αποστάσεις το επιτρέπουν, προτιμήστε τη συγκοινωνία για τη μετακίνησή σας. Επιλέγοντας βιώσιμες μεθόδους μεταφοράς, μειώνετε τις εκπομπές άνθρακα και διδάσκετε στο παιδί σας την αξία της ελαχιστοποίησης του οικολογικού του αποτυπώματος.

Βοηθήστε τα να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές

Μία βόλτα στα καταστήματα συνοδεύεται συνήθως από πολλά «μαμά, θα μου το αγοράσεις αυτό;». Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει έναν τρόπο σκέψης που να απορρίπτει την καταναλωτική μανία, εξηγώντας του τον αντίκτυπο των αγοραστικών του επιλογών. Ενθαρρύνετέ το να επιλέξει προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία, να αγοράσει μόνο ό,τι χρειάζεται και να δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας. Αν ακολουθήσει αυτές τις συνήθειες από νωρίς, θα γίνει υπεύθυνος περιβαλλοντικά ενήλικας.

Καλλιεργήστε την αγάπη τους στη φύση

Καλλιεργήστε τους την αγάπη στο πράσινο, πραγματοποιώντας συχνές εξορμήσεις στη φύση. Πάρκα, βοτανικοί κήποι, βόλτες στη θάλασσα αποτελούν μόνο λίγες από τις επιλογές, μέσω των οποίων τα παιδιά θα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον. Φυσικά, πριν αποχωρήσετε από τον κάθε προορισμό φροντίστε όλοι μαζί να έχετε συλλέξει τυχόν απορρίμματα.

Μαζέψτε σκουπίδια στην παραλία

Δεκάδες είναι όσα μικρο-αντικείμενα «ξεχνούν» οι λουόμενοι στις παραλίες. Εφοδιαστείτε με γάντια και μία βιοδιασπώμενη σακούλα και μαζί με τα παιδιά σας οργανωθείτε σε μικρές ομάδες δράσης με έναν κοινό στόχο: Να συγκεντρωθούν τα περισσότερα σκουπίδια μέσα σε λίγη ώρα. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και παράλληλα η παραλία θα απαλλαγεί από τους δυσάρεστους… επισκέπτες.

Διαβάστε βιβλία για το περιβάλλον

Πριν τον ύπνο αποτελεί καλή πρακτική η ανάγνωση ενός ή περισσότερων βιβλίων στα παιδιά. Τα βοηθά να ηρεμούν λίγο πριν κοιμηθούν, τους ενισχύει τη φαντασία και τα βοηθά να ανακαλύπτουν νέους λογοτεχνικούς κόσμους. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μπορούν να μάθουν πώς να προστατεύουν και να σέβονται το περιβάλλον, κατανοώντας τους κινδύνους που το απειλούν, καθώς και όρους όπως περιβαλλοντική ρύπανση, ή κλιματική αλλαγή.

Ασχοληθείτε με τον κήπο

Τα παιδιά λατρεύουν να λερώνονται με το χώμα. Νιώθουν δημιουργικά και η πρόσκληση για εργασίες στον κήπο τα ενθουσιάζει. Αν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να τα μάθετε να φυτεύουν και να περιποιούνται μικρά φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Αν όμως, είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν αρκετό χώρο, μπορείτε ακόμα και να φυτέψετε μαζί ένα δέντρο. Η διαδικασία και μόνο θα τα μαγέψει, ενώ παράλληλα θα έχετε βοηθήσει ώστε να πρασινίσει λίγο περισσότερο το περιβάλλον. Αν δε, επιλέξετε οπωροφόρο δέντρο, τότε μαζί με τα παιδιά σας θα μαζέψετε λίγο καιρό αργότερα τους καρπούς της προσπάθειάς σας.

Επισκεφθείτε φάρμες και αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας

Προγραμματίστε σύντομες αποδράσεις σε φάρμες και αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας και μάθετε μαζί με τα παιδιά πώς καλλιεργείται ένας λαχανόκηπος, ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για τα ζώα, από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες για την προετοιμασία ενός γεύματος και λάβετε μέρος σε διασκεδαστικές δράσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να ταΐσετε κατσικάκια και άλογα, να μαζέψετε φρούτα, λαχανικά και αυγά, ακόμα και να συμμετάσχετε στο άρμεγμα μίας αγελάδας.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Υπό την κρίση του ΣτΕ η νομιμότητα των μισθώσεων

ΕΚΤ: Ο (αναπάντεχος) παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (γράφημα)

Mαρκ Μάρκες: Ο θρύλος του MotoGP αποκαλύπτει τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήρε