Ενέργεια & Περιβάλλον

ΕΛΑΠΕ: Πώς ο ειδικός λογαριασμός περιορίζει στο 50% τα έσοδα από τους ρύπους και διπλασιάζει τους πόρους για την επιδότηση στο ρεύμα

  • Μαριάννα Τζάννε


Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι εξετάστηκαν πολλά σενάρια για να διπλασιαστεί ο κοινωνικός «κουμπαράς» και από 150 εκατομμύρια ευρώ να φτάσει τα 400 εκατομμύρια ώστε να ανταποκριθεί στην εκτίναξη του κόστους χονδρεμπορικής που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά

Στο 50% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων θα περιοριστεί η ροή των πόρων που θα τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια που θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι εξετάστηκαν πολλά σενάρια για να διπλασιαστεί ο κοινωνικός «κουμπαράς» και από 150 εκατομμύρια ευρώ να φτάσει τα 400 εκατομμύρια ώστε να ανταποκριθεί στην εκτίναξη του κόστους χονδρεμπορικής που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Μέσω των χρημάτων αυτών η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανεβάσει την επιδότηση ανά λογαριασμό στα 18 ευρώ από 9 ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Η εκτίναξη άλλωστε του κόστος χονδρικής είναι αυτή που έχει ενισχύσει τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μέσω το οποίου αμοίβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Με το προηγούμενο καθεστώς στον ΕΛΑΠΕ διοχετεύονταν το 60% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων.

Για φέτος εκτιμάται ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να αντληθούν περισσότερα έσοδα από τους ρύπους. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι συνθήκες που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά με την εκτίναξη του κόστους χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπουν σε έργα ΑΠΕ να επιστρέφουν χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό, αντί να επιδοτούνται από αυτόν, με συνέπεια να δημιουργούνται πλεονάσματα.

Κατόπιν αυτών αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που να αναπροσαρμόζει την κατανομή των πόρων. Η ρύθμιση αυτή θα συμπληρωθεί με δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την διανομή των πόρων και τον τρόπο που αυτοί θα χορηγηθούν στα νοικοκυριά.