Το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων σε σύνολο 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν, δηλαδή ποσοστό 71%.

Ένα ακόμη παράδοξο για την συνήθως μετεξεταστέα για τις επιδόσεις της στην διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση χώρα μας είναι ότι από τα απόβλητα αυτά  ανακυκλώθηκε το σύνολο της ποσότητας που συλλέχθηκε. Πρόκειται για μία επίδοση που ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο (αναγέννηση σε ποσοστό 80%) και κατά 40% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 61,2%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων) κ.  Γεώργιος Δεληγιώργης, επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΝΔΙΑΛΕ είναι η φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα της παραφωνίας που διέπει τον τομέα της διαχείριση των αποβλήτων.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία που πέρυσι είχε έσοδα λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ ελέγχεται κατά 100% από την LPC του ομίλου Motor Oil. Μέλη του συστήματος είναι όλοι οι μεγάλοι όμιλοι των πετρελαιοειδών που εμπορεύονται λιπαντικά, οι βιομηχανίες κ.α.

Οι εταιρείες που παράγουν λιπαντικά πληρώνουν 20 ευρώ για κάθε τόνο αποβλήτων που συλλέγει η ΕΝΔΙΑΛΕ από 60 ευρώ τον τόνο που καταβάλλουν αντίστοιχα σε άλλες χώρες. Τα στελέχη του συστήματος δήλωσαν χθες ότι αν επρόκειτο να αναπτύξει μία εταιρεία μόνη της ένα αντίστοιχο σύστημα θα έπρεπε να καταβάλλει δέκα φορές υψηλότερο κόστος.

Το σύστημα, το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και ανακυκλώνει τα απόβλητα διαθέτει 40.000 σημεία συλλογής λιπαντικών (πρατήρια, συνεργεία, βιομηχανίες, κ.α.) μέσω 42 αδειοδοτημένων συλλεκτών οι οποίοι διαθέτουν στόλο περίπου 80 οχημάτων. Τα λιπαντικά συγκεντρώνονται σε οκτώ κέντρα συλλογής που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο τέλος καταλήγουν σε οκτώ εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης και ανακύκλωσης λιπαντικών.

Στον τομέα αυτό, το μεγαλύτερο μερίδιο στην αναγέννηση λιπαντικών το κατέχει επίσης η LPC μέσω, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο προηγμένη μονάδα λίπανσης και αναγέννησης στην Ευρώπη με τρέχουσα ικανότητα επεξεργασίας άνω των 40.000 τόνων αποβλήτων λιπαντικών ελαίων το χρόνο. Για την μονάδα αυτά έχουν επενδυθεί 30 εκ. ευρώ.

Στα απόβλητα λιπαντικών περιλαμβάνονται χρησιμοποιημένα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης, για υδραυλικά και βιομηχανικά έλαια, για έλαια επεξεργασίας μετάλλων και έλαια μετασχηματιστών. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά λιπαντικά για οχήματα και ένα περίπου 15% βιομηχανικά απόβλητα.

Πρόκειται για προϊόντα με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς περιέχουν τοξικά και καρκινογόννα βαρέα μέταλλα που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, πολύ-αρωματικές ενώσεις που είναι καρκινογόνες σε απλή επαφή με το δέρμα, χλωριωμένες ενώσεις που κατά την καύση τους παράγονται διοξίνες και φουράνια κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληγώργη, χαρακτηριστικό των επιδόσεων της ΕΝΔΙΑΛΈ  αποτελεί το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν λειτουργήσει το σύστημα, η Ελλάδα απειλήθηκε με Ευρωπαϊκή καταδίκη αφού ήταν στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων.

Με την συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη θέση, την στιγμή μάλιστα που άλλα συστήματα που αναπτύχθηκαν σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποίησαν το μοντέλο της ΕΝΔΙΑΛΕ.