Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συμφωνήσουν στο ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα προτείνουν στην Κομισιόν και στον τρόπο υπολογισμού του, καλούνται σήμερα η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες που στηρίζουν τον καθορισμό ανώτατης τιμής.

Οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Πράγα και θα ανοίξει την ατζέντα της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι οι χώρες που αντιδρούν στην επιβολή του μέτρου υπαναχωρούν.

Από κοινού με την  Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, η χώρα μας έχει συμφωνήσει να καταθέσει άμεσα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο για το οποίο η τελευταία σύνοδος των υπουργών ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, κατέστη ανέφικτο να λάβει αποφάσεις.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετέχει επίσης η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής τα τελευταία 24ωρα, λόγω του γιγαντιαίου προγράμματος των 200 δισ. για την στήριξη των Γερμανών καταναλωτών.

Τα κράτη-μέλη την κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται τα δημοσιονομικά της περιθώρια για ίδιο όφελος, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι είναι από εκείνους που έθρεψαν την ηγεμονία της Gazprom στην ΕΕ λόγω της μεγάλης εξάρτησης που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα ρωσικά καύσιμα.

Η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ολλανδία και την Δανία έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή εναντίον του πλαφόν, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι προμηθευτές αερίου δεν θα αναζητήσουν αλλού αγοραστές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να τους προσφέρουν υψηλότερη τιμή από το πλαφόν, κίνδυνος που θα μπορούσε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Στην Κομισιόν εκτιμούν επίσης ότι μια υποχώρηση της τιμής του καυσίμου θα μπορούσε να αυξήσει την ζήτηση αλλά και να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα ανόδου των τιμών λόγω των περιορισμών στις τιμές του αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία θα μελετήσει τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι όμως που εκτιμάται από κάποιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα ότι θα προκαλέσει σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στα κράτη –μέλη. Για να ξεπεραστούν μάλιστα οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών στο πλαφόν, εξετάζεται ο καθορισμός ενός εύρους τιμών στο φυσικό αέριο.

Για το πλαφόν στο εισαγόμενο αέριο, μίλησε χθες στο κύκλο ιδεών και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σύνθετο θέμα. Όπως ανέφερε, το δύσκολο είναι να υπάρξει μία τιμή που να είναι ελκυστική για την προσέλκυση φορτίων αλλά χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. «Χρειάζεται ένα χρυσό νούμερο που θα καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι αστείο να συζητά η Ευρώπη για πλαφόν στο Ρωσικό αέριο, το οποίο επανέφεραν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αποκλιμακωθούν κι άλλο μέχρι τα τέλη του χρόνου λόγω της μεγάλης προσφοράς σε LNG  (σ.σ σήμερα 25 καράβια αναζητούν κενά τέρμιναλς στην ΕΕ για να ξεφορτώσουν). Ωστόσο εκτίμησε ότι οι τιμές θα ξανανέβουν από το 2023, όταν οι αποθήκες φυσικού αερίου θα αρχίσουν να περιορίζουν τα αποθέματά τους λόγω της αυξημένης χειμερινής ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη:

Στο «σφυρί» βίλες – οικόπεδα και με χαμηλές τιμές εκκίνησης

Pimco: Η μεταβλητότητα των αγορών αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις σε ομόλογα

Το στρατηγικό σχέδιο των Πολωνών της Pepco στην ελληνική αγορά