Γίνονται και τέτοια λάθη. Λάθη που εκ του αποτελέσματος μπορεί να προκαλούν αναστάτωση στις ενεργειακές αγορές, αλλά και μια σχετική, αλλά και πολύ εφήμερη, ανακούφιση στους καταναλωτές αφού το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση των τιμών του ρεύματος. Αυτό συνέβη στη Φινλανδία, όπου η Kinect Energy AS με κάποια λάθος κίνηση έφερε τα… πάνω κάτω στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, ένα «εσωτερικό σφάλμα συστήματος» κρύβεται πίσω από την προσφορά της να πουλήσει μια τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια δημοπρασία που διακανονίζει τις τιμές στη Φινλανδία, με αποτέλεσμα τη μαζική πτώση των τιμών.

Η Kinect, που ελέγχεται από την World Kinect Corp., πούλησε κατά μέσο όρο 5.787 MW από την 1η έως την 24η ώρα για παράδοση σήμερα Παρασκευή, όπως αναφέρεται με μια κανονιστική κατάθεση στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool. Αυτό συγκρίνεται με μια τρέχουσα κατανάλωση λίγο πάνω από 11.000 MW στη σκανδιναβική χώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή δικτύου Fingrid Oyj.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι προσφορές αυτές δημιούργησαν μεγάλη ανισορροπία στη σκανδιναβική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα.

«Ελαφρώς απλοποιημένα, μπορείτε να πείτε ότι πούλησαν κάτι που δεν είχαν και οι αγοραστές αγόρασαν κάτι που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Pontus de Mare, επικεφαλής της λειτουργίας συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στη Svenska Kraftnat AB.

Έτσι, η Fingrid σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αγορές εντός της ημέρας για να διασφαλίσει την ασφάλεια του συστήματος και τις ικανότητες εξισορρόπησης, όπως δήλωσε ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς.

Οι λανθασμένες προσφορές οδήγησαν σε μέση τιμή -203 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με μια μέση τιμή στη σκανδιναβική περιοχή 35,28 ευρώ, σύμφωνα με το Nord Pool. Παράλληλα, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία έπεσε μέχρι και τα -500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Nord Pool.

«Συνεργαζόμαστε με άλλα μέρη της αγοράς για να λύσουμε αυτήν την ακραία κατάσταση», δήλωσε η Kinect ενώ και το χρηματιστήριο ενέργειας διερευνά το ζήτημα.

Πάντως δεν θα υπάρξει ενδοημερήσια διαπραγμάτευση από τη Φινλανδία προς τη Σουηδία την Παρασκευή για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα παραμείνει σταθερό, όπως ξεκαθάρισε η Fingrid…

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης «ειρηνοποιός», εδώ… Παππάς (πού είναι ο Νίκος;) τα «ραντεβού» του Στάινμετζ στην Αθήνα, το επόμενο κύμα πωλήσεων τραπεζών και τα ζόρια της Speedex

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών οι προσφορές της Black Friday

Κατοικία: Πόσο τελικά συμφέρει η ενοικίασή της – Ποιες πόλεις στην Ελλάδα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ