Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, με παράγοντες του κλάδου να προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη ζήτηση στην Ασία.

Το συμβόλαιο αναφοράς στην Ολλανδία υποχώρησε κάτω από τα €23 ανά μεγαβατώρα και βρίσκεται σε τροχιά για τρίτη εβδομαδιαία απώλεια, ενώ απομένει περισσότερο από ένας μήνας ακόμα ως τη λήξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τιμές μειώνονται, οι αποθηκευτικοί χώροι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι κατά περίπου 65%, ενώ το κόστος μειώνεται και στην Ασία. Οι αγοραστές της Ασίας στρέφονται προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αποσύροντας εν μέρει την προσφορά από την παγκόσμια αγορά από την οποία εξαρτάται η Ευρώπη.

«Επί του παρόντος, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, και αυτό που παρατηρούμε επίσης είναι ότι με την πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, η Ασία αρχίζει να προσελκύει περισσότερο LNG», δήλωσε ο Μάρκο Σααλφράνκ, επικεφαλής του Merchant Trading της ηπειρωτικής Ευρώπης στην ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας και εμπορίας Axpo Solutions AG, σε συνέντευξή του.

Οι τιμές είναι τώρα κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Μάιο του 2021, όταν η Ρωσία άρχισε σταδιακά να παρακρατεί μέρος των ροών αερίου από αγωγούς προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τρίτη εβδομάδα πτώσης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Οι αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη έχουν αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ενώ οι ροές προς την Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές, αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η ζήτηση από την Ασία ενταθεί με την πτώση των παγκόσμιων τιμών. Νέες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας και μετά.

«Μακροπρόθεσμα δεν έχει αγοραστεί αρκετό ΥΦΑ. Το LNG είναι ένα παγκόσμιο αγαθό, αν υπάρξει άλλη ζήτηση οπουδήποτε, αν η Ασία ανακάμψει από άποψη ζήτησης, εμείς ακολουθούμε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MET Germany GmbH.

Το LNG από τις ΗΠΑ, που είναι κορυφαίος εξαγωγέας, είναι πιο κερδοφόρο για την Ασία τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, υποχώρησαν κατά 1,3% στα 22,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ.

«Το επόμενο διάστημα δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρουμε όλο το LNG που θέλουμε» δήλωσε ο Γκρέγκορ Πετ, επικεφαλής αναλυτής της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper SE. «Η Ευρώπη είχε δύο ήπιους χειμώνες τώρα, γεγονός που βοήθησε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας και το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ινδών επιχειρηματιών 

Ενα κορυφαίο πωλητήριο €50 εκατ. στου Μακρυγιάννη με… μπόνους οικόπεδο 720 τ.μ. (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Το «χρυσό» βενζινάδικο στο Χαλάνδρι και το comeback του «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ