Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ εξάμηνο του 2021 καθώς για πρώτη φορά μαζί με τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν θα προσεγγίσει τα 4,5 δισεκατομμύρια, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα με διπλάσιο χαρτοφυλάκιο έργων σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του τεχνικού κλάδου.

Πέρα από τη σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε65, και τα νέα έργα διαχείρισης και ανάπτυξης εγκαταστάσεων δομών ασύλου για το υπουργείο Μετανάστευσης, στα οποία είναι μειοδότης, η εταιρεία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής και στην Εγνατία Οδό προσφέροντας εφάπαξ τίμημα 1,5 δισ. ευρώ. Εντός των ημερών αναμένονται εξελίξεις και γύρω από το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό, όπου όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία «προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου». Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε αλλαγές στην μετοχική σύνθεση και απόκτηση του συνόλου των μετοχών της MGE HELLINIKON B.V. στην οποία εισέρχεται η 100% θυγατρική της MGGR LLC. Η τελευταία υποκαθιστά σε όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα και αποτελεί διάδοχο της εταιρείας Mohegan Gaming Advisors LLC.

Το υψηλό ανεκτέλεστο στις κατασκευές συνοδεύεται και με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στους τομείς των  παραχωρήσεων, στις ΣΔΙΤ και την παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, με τις συνολικές επενδύσεις που προγραμματίζονται να ανέρχονται σε 6,5 δις. ευρώ μαζί με τα έργα της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και το Καζίνο στο Ελληνικό. 

Την ίδια στιγμή, ισχυρό παραμένει το εκτόπισμα του ομίλου και στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που η εταιρεία παραμένει leader του κλάδου. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία σχεδιάζει μια νέα γενιά επενδύσεων πριν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW. Στην ηλιακή ενέργεια η συνολική ισχύς των φ/β που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω άλλων τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW με πιο ώριμα την Αμφιλοχία και το Αμάρι. Στα πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία και έχει συστήσει  κοινοπραξία με την Ocean Winds για πλωτά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύς περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Μέχρι της 30 Ιουνίου του 2021 η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν 1.477,3 MW, ενώ διέθετε  υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW. Ο όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.983 MW, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.