Αντιμέτωπη με το κόστος των 900 δισ. ευρώ είναι πιθανό να έρθει η Γερμανία μέχρι το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως μόνο οι καταστροφικές πλημμύρες που επηρέασαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2021, είχαν μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ζημιές αναμένεται να εμφανίζονται «ολοένα και πιο συχνά» μέχρι τα μέσα του αιώνα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο την έκθεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τελικό κόστος εξαρτάται από την κλίμακα της κλιματικής αλλαγής και από το αν η Γερμανία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τη μετριάσει.

Ούσα η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους ρύπους, η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανική της παραγωγή. Η χώρα στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 65% έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045.

Αποτυχημένες σοδειές, διαταραχές στην παραγωγική διαδικασία ή την εφοδιαστική αλυσίδα και ζημιές στις υποδομές είναι μερικές μόνο από τις πιθανές οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση. Να σημειωθεί ωστόσο το γεγονός, ότι στις εκτιμήσεις της δεν λαμβάνονται υπόψη ο αντίκτυπος από πιθανούς θανάτους, οι μειώσεις στην ποιότητα ζωής ή η απώλεια βιοποικιλότητας, καθώς και ορισμένες ειδικές προκλήσεις του κλάδου.

«Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι το συνολικό κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας σχεδιάζει να παρουσιάσει σύντομα ένα νομοσχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις ελληνικές startups που έκλεισαν deals εκατομμυρίων στην αυγή της χρονιάς

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο μέχρι και τις 24 Μαρτίου

Πετρέλαιο: Πρόβλεψη – «ανάσα» από την Goldman Sachs – Πού θα φτάσει το 2023