Με τις αποθήκες φυσικού αερίου στη Γερμανία να βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η προσοχή στρέφεται πλέον στους επόμενους μήνες και στην προσπάθεια δημιουργίας επαρκούς ενεργειακού «μαξιλαριού» πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Παρά τη σημερινή εικόνα, η επίτευξη πληρότητας 70% έως την 1η Νοεμβρίου εξακολουθεί να θεωρείται εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα ευνοήσουν την αποθήκευση.
Το βασικό εμπόδιο βρίσκεται στις τιμές του φυσικού αερίου. Για να επιταχυνθούν οι εισαγωγές και η πλήρωση των εγκαταστάσεων, απαιτούνται οικονομικά κίνητρα που θα καθιστούν συμφέρουσα την αγορά αερίου σήμερα και τη διατήρησή του για τους μήνες αυξημένης ζήτησης.
Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο σήμερα βρίσκεται πίσω από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εγκαταστάσεις της είναι γεμάτες σε ποσοστό λίγο πάνω από 48%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 59%.
Η δύσκολη αφετηρία και η πίεση των τιμών
Η φετινή περίοδος πλήρωσης των αποθηκών ξεκίνησε από ιδιαίτερα χαμηλή βάση. Τα ψυχρά διαστήματα που προηγήθηκαν οδήγησαν σε αυξημένες αναλήψεις φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να υποχωρήσουν την άνοιξη κοντά στο 20%.
Από εκείνο το σημείο, η σταδιακή αναπλήρωση των αποθεμάτων βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόσθετο εμπόδιο: την αναταραχή στις διεθνείς ενεργειακές αγορές εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η άνοδος των τιμών έχει διαμορφώσει μια δυσμενή συνθήκη για όσους διαχειρίζονται αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Το φυσικό αέριο που αγοράζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει καταστεί ακριβότερο σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται για μεταγενέστερες παραδόσεις, περιορίζοντας το οικονομικό κίνητρο για αποθήκευση.
Η εικόνα, ωστόσο, αρχίζει να παρουσιάζει ορισμένες μεταβολές. Η καμπύλη των προθεσμιακών τιμών κινείται ελαφρώς υψηλότερα, ενώ όσο πλησιάζει ο χειμώνας ενισχύεται η ανάγκη των συμμετεχόντων στην αγορά να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Μάικλ Λιούις, εκτιμά ότι ο στόχος παραμένει προσιτός, επισημαίνοντας όμως πως απαιτείται κατάλληλη διαμόρφωση των τιμών ώστε να δοθεί ισχυρότερο κίνητρο για την πλήρωση των αποθηκών.
«Μπορούμε ακόμη να φτάσουμε εκεί, αλλά πρέπει να δούμε τις τιμές της αγοράς να κινούνται με τρόπο που θα δημιουργεί κίνητρο για την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων», ανέφερε.
Το LNG και ο κρίσιμος παράγοντας των Στενών του Ορμούζ
Η πληρότητα των αποθηκών, πάντως, αποτελεί μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής εξίσωσης για την ενεργειακή ασφάλεια του χειμώνα. Εξίσου καθοριστική θεωρείται η δυνατότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να προσελκύει επαρκείς ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη διεθνή αγορά.
Μετά τη δραστική μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, οι θαλάσσιες εισαγωγές LNG έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για την κάλυψη της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Η ομαλή ροή των φορτίων κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης αποτελεί επομένως κρίσιμο παράγοντα για την ισορροπία της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ. Η παρατεταμένη διαταραχή στη συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδο αυξάνει τις ανησυχίες για τις ενεργειακές ροές από τη Μέση Ανατολή και διατηρεί ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.
Ο Μάικλ Λιούις υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διασφαλίσει τη συνεχή άφιξη φορτίων LNG τον ερχόμενο χειμώνα, συνδέοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής με την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το LNG θα συνεχίσει να φτάνει στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατό λύση στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ», τόνισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή.
Για τη Γερμανία, η πρόκληση των επόμενων εβδομάδων είναι διπλή: αφενός η επιτάχυνση της πλήρωσης των αποθηκών από το σημερινό 48% προς τον στόχο του 70%, αφετέρου η εξασφάλιση ότι οι διεθνείς προμήθειες θα παραμείνουν επαρκείς καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο αυξημένης ζήτησης.
Η εξέλιξη των τιμών, οι εισαγωγές LNG και η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται έτσι να αποτελέσουν τους τρεις βασικούς παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας κατά τον επόμενο χειμώνα.
Διαβάστε επίσης
Ενέργεια: Ο ήλιος και ο άνεμος κατεβάζουν τις τιμές στο ρεύμα (πίνακας)
Υπεραστικές συγκοινωνίες Αττικής: Η δεκαετής παραχώρηση των €108 εκατ. και η μάχη για το νέο τοπίο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.