Η Google σκοπεύει να χορηγήσει άδειες για νέα σύνολα χαρτογράφησης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει πρόσβαση σε νέα API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) με πληροφορίες για την ηλιοφάνεια, την ενέργεια και την ποιότητα του αέρα.

Μεταξύ των νέων προσφορών θα είναι ένα Solar API, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ηλιακούς εγκαταστάτες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλιακή ενέργεια εν γένει.

Μερικά από τα δεδομένα από το Solar API θα προέρχονται από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εστιάζει στον καταναλωτή και ονομάζεται Project Sunroof , έναν υπολογιστή ηλιακής εξοικονόμησης που κυκλοφόρησε αρχικά το 2015.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν την διεύθυνσή τους και να λαμβάνουν εκτιμώμενο ηλιακό κόστος, όπως εξοικονόμηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και το μέγεθος της ηλιακής εγκατάστασης που θα χρειαστούν. Προσφέρει, επίσης, τρισδιάστατη μοντελοποίηση των στεγών των κτηρίων και των κοντινών δέντρων με βάση τα δεδομένα των Χαρτών της Google (Google Maps).

Η Google σχεδιάζει να πουλήσει πρόσβαση API σε δεδομένα μεμονωμένων κτηρίων, καθώς και συγκεντρωτικά δεδομένα για όλα τα κτήρια σε μια συγκεκριμένη πόλη ή νομό, αναφέρει ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το CNBC.

Η εταιρεία λέει ότι έχει δεδομένα για περισσότερα από 350 εκατομμύρια κτήρια, σύμφωνα με έγγραφα, σημαντικά υψηλότερα από τα 60 εκατομμύρια κτίρια που ανέφερε για το Project Sunroof το 2017.

Ένα εσωτερικό έγγραφο εκτιμά ότι τα ηλιακά API της εταιρείας θα αποφέρουν έσοδα από 90 έως 100 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο μετά την κυκλοφορία. Τονίζει, επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με προϊόντα Google Cloud στην συνέχεια.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης κυκλοφορίας, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει ένα API Ποιότητας Αέρα που θα επιτρέπει στους πελάτες να ζητούν δεδομένα ποιότητας του αέρα, όπως ρύπους και συστάσεις με βάση την υγεία για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Θα περιλαμβάνει επιπλέον ψηφιακούς χάρτες θερμότητας των δεδομένων και ωριαίες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, καθώς και ιστορικό ποιότητας αέρα έως και 30 ημερών.

Η Google δεν ανακοινώνει πόσα κερδίζει η επιχείρησή της από το Google Maps, αλλά ιστορικά ήταν ένα από τα προϊόντα της με τα πιο χαμηλά έσοδα, είπε στο CNBC ο αναλυτής της Morgan Stanley, Brian Nowak, το 2021. Τότε, η Morgan Stanley είχε υπολογίσει ότι οι Χάρτες Google θα κέρδιζαν 11,1 $ δισεκατομμύρια μέχρι φέτος, καθώς τα νέα ταξιδιωτικά προϊόντα και οι «προωθητικές καρφίτσες» άρχισαν να αυξάνουν τα έσοδα από διαφημίσεις.

Η κίνηση έρχεται επίσης καθώς η εταιρεία προσπαθεί να εξορθολογίσει τα προϊόντα χαρτογράφησης. Τον Ιούνιο, το CNBC διαπίστωσε ότι η εταιρεία απολύει υπαλλήλους στην εφαρμογή αναφοράς κίνησης Waze, την οποία απέκτησε το 2013 και την συνδύαζε με την ομάδα των Χαρτών Google.

Διαβάστε ακόμη

Ο «ιός» από την Κίνα απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Σ. Κόκκαλης: Η INTRALOT προχωρά σε συνολικό σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης

Ελβετία: «Απεταξάμην» τον τίτλο του πλυντηρίου μαύρου χρήματος – Νέες μεταρρυθμίσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ