Τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας προσελκύει τις τελευταίες ημέρες ένα τεράστιο ενεργειακό project το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Κίνα. Ένα project που έχει όμως και ελληνικό ενδιαφέρον για δύο τουλάχιστον λόγους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αντλησιοταμίευσης στον κόσμο, ισχύος 3,6 GW, που βρίσκεται στην επαρχία Hebei, ονομάζεται Fengning Pumped Storage και ανήκει στην State Grid Corporation, δηλαδή την κρατική εταιρεία της Κίνας που είναι και στρατηγικός εταίρος, με ποσοστό 24%, στον «δικό» μας ΑΔΜΗΕ.

Το κολοσσιαίο αυτό project, εκτός από όλα τα άλλα, αποτελεί μια πανηγυρική δικαίωση της τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης, της μίας από τις δύο, -μαζί με τους συσσωρευτές-, κυρίαρχες και εφαρμόσιμες σήμερα τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Τα ειδικά διεθνή ΜΜΕ υποδέχθηκαν το νέο «απόκτημα» της State Grid με διθυραμβικά σχόλια, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την αντλησιοταμίευση ως τον «αφανή ήρωα του κόσμου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Και τούτο καθώς παρέχει εξαιρετικά χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών αποθήκευση ενέργειας.

Η αχανής «χώρα του δράκου», που έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν κάνει τυχαία, διαθέτει ήδη, -με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA)-, έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 30,3 GW, με την ηγεσία του Πεκίνου να έχει βάλει στόχο να φτάσει τα 62 GW έως το 2025 και τα 120 GW μέχρι το 2030. Με άλλα λόγια, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη «ζωντανή» επιβεβαίωση για την αξία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αντλησιοταμίευσης.

Κάτι που έρχεται να αναδείξει τη σημασία της μεγάλης καθυστέρησης όσον αφορά αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη του project αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα της ενέργειας και για την ενίσχυση του με τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αυτή η μεγάλη επένδυση, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, -θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh-, αν και αδειοδοτικά ώριμη, άργησε να μπει σε τροχιά υλοποίησης με ευθύνη του κράτους. Και αν είχε ολοκληρωθεί “on time” θα είχε εξασφαλίσει, -πέραν του υψηλότατου ποσοστού εθνικής προστιθέμενης αξίας, νέων θέσεων απασχόλησης κ.α.-, και εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είχε αναδείξει μελέτη του ΕΜΠ στα τέλη του 2020, δηλαδή πριν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, η λειτουργία ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού μεγάλης κλίμακας, όπως της Αμφιλοχίας, θα οδηγούσε με τα τότε δεδομένα σε ετήσια εξοικονόμηση σταθερού και λειτουργικού κόστους για το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα της τάξης 118 εκατ. ευρώ.

Το mega project

Για να επιστρέψουμε στην Κίνα, το Fengning Pumped Storage απαίτησε επενδύσεις ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις των 1,8 GW και αποτελείται από 12 επιμέρους μονάδες παραγωγής ισχύος 300MW η καθεμιά.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και με την ολοκλήρωσή του θα λειτουργεί ως μονάδα αιχμής για την ασφαλή και σταθερή λειτουργία του δικτύου Beijing-Tianjin-North Hebei ενώ θα εξισορροπεί τη διακοπτόμενη παροχή ρεύματος από μεγάλα αιολικά και ηλιακά πάρκα στις περιοχές του βόρειου Hebei και της Μογγολίας.

Η εγκατάσταση προορίζεται επίσης να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Κίνα φέτος.

Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται περίπου 180 χλμ από το Πεκίνο. Ο άνω ταμιευτήρας είναι στο Huiyaozigou στην αριστερή όχθη του ποταμού Luanhe και έχει συνολική αποθηκευτική ικανότητα 48,83m3.

Το Fengning θα είναι η πρώτη υδροηλεκτρική εγκατάσταση στην Κίνα που θα ενσωματώνει τεχνολογία μεταβλητής ταχύτητας για πιο αποδοτική παραγωγή ενέργειας.

Το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα θα αντλείται προς τον πάνω για αποθήκευση χρησιμοποιώντας την περίσσεια ανανεώσιμη ενέργεια που υπάρχει στο δίκτυο. Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί έως και 4.565 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για τη λειτουργία άντλησης.

Το αποθηκευμένο νερό θα απελευθερώνεται κατηφορικά για παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης, ενώ η εγκατάσταση μπορεί να αλλάξει από τη λειτουργία άντλησης σε παραγωγή με πλήρη ισχύ σε μόλις πέντε λεπτά. Η ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο μέσω δύο γραμμών μεταφοράς 500 kV.

Ποιοι έχτισαν το έργο

Η κύρια σύμβαση κατασκευής για τον υδροηλεκτρικό σταθμό ανατέθηκε στην κρατική China Gezhouba Group (CGGC) τον Απρίλιο του 2014.

Ο όμιλος Andritz ανέλαβε να προμηθεύσει δύο τουρμπίνες αντλίας μεταβλητής ταχύτητας καθώς και τα συστήματα προστασίας και ελέγχου και η Dongfang Electric Machinery τα υπόλοιπα μέρη, όπως τέσσερις γεννήτριες.

Η GE Power προμήθευσε τους δύο μετατροπείς μεταβλητής ταχύτητας MV7000 για τις αντίστοιχες μονάδες καθώς και έναν μετατροπέα στατικής συχνότητας για τις τέσσερις γεννήτριες, ενώ ο όμιλος HBIS ανέλαβε την προμήθεια των πλακών χάλυβα.

Την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας εκπόνησε η Beijing Guodian Hydropower Engineering και τις οριστικές μελέτες η China Hydropower Engineering Consulting Group και το Beijing Survey and Design Institute.