Με δραστικό ψαλίδι στα έσοδα των ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της χαμηλής τάσης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει λόγω της εκρηκτικής αύξησης του κόστους χονδρεμπορικής την επιδότηση των λογαριασμών στερεί από τον ΕΛΑΠΕ τους πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων αφήνοντας σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στον ειδικό λογαριασμό μόλις το 8% των εσόδων.

Το ΥΠΕΝ, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων βρίσκεται σε συνεχείς αναπροσαρμογές του Ειδικού Λογαριασμού.

Με την τελευταία απόφαση, η οποία μάλιστα προ ημερών δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια από την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, το 47,86% δηλαδή 470 εκατ. ευρώ, θα κατευθύνονταν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε ως ένας μηχανισμός ανακούφισης των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ, παρουσία αρμοδίων παραγόντων αποφασίστηκε ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα καταλήξει σχεδόν το 70% των ρύπων (για την ακρίβεια το 69,86% των εσόδων) αφήνοντας στον ΕΛΑΠΕ περίπου 80 εκ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι να τροφοδοτηθεί ο “κουμπαράς” με 620 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, τα οποία θα διατεθούν για να ελαφρύνουν τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το επίδομα θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατανομή στον ΕΛΑΠΕ των πράσινων τελών από το πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 100 εκ. ευρώ, ένα μέτρο που είχε θεσπιστεί πέρσι ως ένα πρόσθετο εργαλείο δημιουργίας πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το σημερινό οικονομικό περιβάλλον λειτουργεί υπέρ του ΕΛΑΠΕ καθώς για κάθε 1 ευρώ αύξησης στην τιμή της χονδρεμπορικής μειώνονται αντίστοιχα κατά ένα ευρώ οι εκροές του ΕΛΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς, δημιουργεί πλεονάσματα στον ειδικό λογαριασμό, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την “κατάσβεση” της φωτιάς που έχει ανάψει το κόστος των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ωστόσο με το νέο σχεδιασμό απομακρύνεται ο στόχος του ΥΠΕΝ να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας στον ΕΛΑΠΕ ένα ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ, που είχε αξιολογηθεί ως ένα ικανοποιητικό αποθεματικό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Με τη νέα αφαίμαξη των εσόδων από τους ρύπους, η επιδότηση των λογαριασμών ανεβαίνει από τα 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στα 39 ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και όπως έχει ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία θα επαναξιολογείται κάθε μήνα με βάση τις συνθήκες στην αγορά.

Η επιδότηση αυτή αφορά οριζόντια όλα τα τιμολόγια που ενσωματώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς για τα σταθερά τιμολόγια που έχουν “κλειδωμένη” ταρίφα, η στήριξη θα περιοριστεί στα 6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτηθούν και οι καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στα επιπλέον μέτρα περιλαμβάνεται η αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ετσι για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, η μείωση θα είναι 20 έως 40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Με πεντάμηνη αναστολή πληρωμών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος και για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία Χαμηλής και Μέσης Τάσης και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης).

Διαβάστε ακόμη 

«Μπούμερανγκ» οι ανατιμήσεις για αγορά και επιχειρήσεις – Γιατί η ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση

Αρχίζει το ματς για την Αtticabank αλλά και ο μαραθώνιος για την Εθνική Τράπεζα, τα νέα για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και… ολίγον Τσάπας για να ευθυμήσουμε!

Επίδομα Θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myθερμανση – Πώς θα κάνετε αίτηση