Φόρτιση με καθαρή ενέργεια ανακοίνωσε πρόσφατα η Apple, μια λειτουργία που στοχεύει στο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα όταν είναι διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Όταν η φόρτιση καθαρής ενέργειας είναι ενεργοποιημένη και ο χρήστης συνδέσει το τηλέφωνό του σε φορτιστή, το iPhone λαμβάνει στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα από το τοπικό ενεργειακό δίκτυο του χρήστη και τα χρησιμοποιεί για να φορτίζει το τηλέφωνό του σε χρονικές περιόδους καθαρότερης παραγωγής ενέργειας.

Έτσι η συσκευή περιμένει για καθαρότερη ενέργεια για φόρτιση συμβάλλοντας σε ένα πράσινο μέλλον.

Τι είναι η καθαρή ενέργεια

«Η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Η ανανεώσιμη ενέργεια που αποτελεί και τη φθηνότερη επιλογή, παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις στο πέρασμα της ημέρας», παρατηρεί ο Michael J. Coren στην Washigton Post.

Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα το πρωί, καθώς ο ήλιος χτυπά εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες σε όλη την πολιτεία, το δίκτυο πλημμυρίζει από καθαρή, άφθονη ηλιακή ενέργεια. Συχνά υπάρχει πλεόνασμα.

Κάθε βράδυ όμως, όταν δύει ο ήλιος, η ηλιακή ενέργεια πέφτει και οι διάφορες υπηρεσίες πρέπει να βρουν νέες πηγές, κυρίως από καύσιμα φυτά υψηλής έντασης άνθρακα», αναφέρει.

Όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου έχουν δύο επιλογές: να επιβάλουν διακοπές ρεύματος ή να περιορίσουν τη ζήτηση καλώντας τους μεγάλους παρόχους ενέργειας να απενεργοποιήσουν τα μηχανήματά τους και να απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Εσείς και εγώ είμαστε μέρος της λύσης ή, τουλάχιστον, οι συσκευές μας», σχολιάζει ο Michael J. Coren. «Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις εκπομπές άνθρακα με το λιγότερο δυνατό κόστος, το κλειδί είναι να είμαστε πιο ευέλικτοι σχετικά με το πότε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια», προσθέτει.

Οι Αμερικανοί πολίτες όταν τους ζητήθηκε κάτι σχετικό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αντεπεξήλθαν. Ωστόσο, η προσπάθεια να αλλάξει κανείς τη συμπεριφορά των καταναλωτών χρεώνοντας περισσότερο το ρεύμα σε ώρες αιχμής, δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Δεν μπορείς να βασίζεσαι στους ανθρώπους που θα προσαρμόσουν ανάλογα τις συνήθειές τους προκειμένου να λάβουν πιο χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος», δηλώνει ο O’Boyle. «Οι άνθρωποι χρειάζονται τεχνολογία που θα δουλεύει γι’ αυτούς», συμπληρώνει.

«Αφήστε λοιπόν τις μηχανές να το κάνουν για εμάς. Μέχρι πρόσφατα, αυτό δεν ήταν δυνατό. Το iPhone ήταν η πρώτη συσκευή που συντόνισε τη χρήση ενέργειας από εκατομμύρια πελάτες για να ευνοήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιτρέποντας αυτό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε πώς σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα συμμετείχε σε αυτό το είδος διαχείρισης δικτύου σχεδόν εν μία νυκτί», γράφει ο Michael J. Coren.

Όταν κυκλοφόρησε το νέο λειτουργικό της σύστημα τον Οκτώβριο, η Apple απέδειξε σε μια νύχτα ότι εκατομμύρια απλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους για να βοηθήσουν στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των 118 εκατομμυρίων χρηστών iPhone της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν το συνειδητοποίησε ποτέ.

Πώς λειτουργεί η «φόρτιση καθαρής ενέργειας»

Η φόρτιση καθαρής ενέργειας είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή μετά την ενημέρωση στην έκδοση του λειτουργικού iOS 16.1.

Η φόρτιση καθαρής ενέργειας ενεργοποιείται μόνο όπου ο χρήστης ξοδεύει ή φορτίζει τον περισσότερο χρόνο το iPhone για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως το σπίτι και ο τόπος εργασίας. Η λειτουργία δεν ενεργοποιείται αν ο χρήστης βρίσκεται σε νέα τοποθεσία ή ταξιδεύει.

Όταν η φόρτιση καθαρής ενέργειας αναστέλλει τη φόρτιση, μια ειδοποίηση στην οθόνη κλειδώματος (lock screen) λέει πότε το iPhone σας θα φορτιστεί πλήρως. Εάν ο χρήστης πρέπει να φορτίσει το iPhone του πλήρως νωρίτερα, πρέπει να αγγίξει παρατεταμένα την ειδοποίηση και, στη συνέχεια, να πατήσει την ένδειξη «Φόρτιση τώρα».

 

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Συρρίκνωση ελλείμματος το 2022 και νέα εκτίναξη του ΑΕΠ το 2023

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια

Οι επενδύσεις δεν σταματούν: Tρία νέα 5άστερα resorts στην Ελλάδα από την One&Only (pics)