Κέρδη – μαμούθ εμφάνισε για το 2022 η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, η οποία επωφελήθηκε αισθητά της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η σαουδαραβική εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 161 δισ. δολαρίων στο προηγούμενο 12μηνο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι το υψηλότερο από το 2019.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις σχετίζονται αφενός με την αύξηση της παραγωγής, αφετέρου με το άλμα των ενεργειακών τιμών, καθώς αμέσως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 130 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα πολύ καλά κέρδη, όπως είναι εύλογο, ενίσχυσαν σημαντικά το μέρισμα προς τους μετόχους, το οποίο σημείωσε άνοδο κατά 4% και ανήλθε στα 19,5 δισ. δολάρια για το δ’ τρίμηνο.

Ας σημειωθεί ότι τα μερίσματα της Saudi Aramco αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της εταιρείας.

Αντίστοιχα μεγάλα κέρδη εμφάνισαν και οι ενεργειακές εταιρείες σε ΗΠΑ – Ευρώπη, με τις Chevron και Shell να επιστρέφουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους.

Πάντως, στο δ’ τρίμηνο του 2022, τα έσοδα της Saudi Aramco περιορίστηκαν αισθητά, κάτι το οποίο σχετίζεται με την πτώση της τιμής του πετρελαίου (σήμερα βρίσκεται στα 83 δολάρια). Αυτή η μείωση οφείλεται εν μέρει στη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η οποία επιδρά αρνητικά στη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα ανέβει εκ νέου στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμα  

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο 

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα) 

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)