Ενέργεια & Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Εμπρός στον δρόμο που χαράσσει η Σκανδιναβία

  • newsroom
14-stavanger-norway-tied


Στον νέο Δείκτη Προστασίας του Κλίματος της Germanwatch φαίνεται ότι ο δρόμος προς μια καλή κλιματική πολιτική είναι ακόμη μακρύς, αν και μερικές χώρες έχουν κάνει πρόοδο

Το αποτέλεσμα του νέου Δείκτη Προστασίας του Κλίματος, που έδωσε στις 09/11 στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Germanwatch και το Ινστιτούτο New Climate περιγράφεται ως εξής: Λίγο περισσότερο φως στο σκοτάδι, όπου όμως το σκοτάδι κυριαρχεί στην εικόνα. Το σκοτάδι παραπέμπει στο ότι καμιά χώρα από τις 60 υπό εξέταση, συν την ΕΕ ως ολότητα, που ευθύνονται για το 90% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι τρεις πρώτες θέσεις έμειναν άδειες. Καμιά δεν πήρε τον βαθμό «λίαν καλώς».

«Λίαν καλώς» και στο Μαρόκο

Καταξιωμένοι επιστήμονες εξέτασαν τις χώρες αυτές με βάση 4 κριτήρια: Τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την χρήση ΑΠΕ, την ενεργειακή κατανάλωση και την κλιματική πολιτική. Για πρώτη φορά στην κατηγορία των ΑΠΕ δόθηκε ο καλύτερος βαθμός στη Νορβηγία. Τον βαθμό «καλώς» ως συνολική αξιολόγηση δόθηκε σε 15 χώρες, μία περισσότερη από πέρυσι. Οι καλύτερες χώρες στις θέσεις από 4 έως 6 είναι η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία κυρίως λόγω των προόδων τους στις ΑΠΕ και την καλή κλιματική πολιτική. Ανάμεσά τους κατατάσσονται η Βρετανία και το Μαρόκο, και το τελευταίο ήταν μια έκπληξη.

Στην κατάταξη αναβαθμίστηκαν χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, η οποία ανέβηκε σε κατηγορία, αλλά ασφαλώς δεν αποτελεί λόγο για θριαμβολογία. Σύμφωνα με τον Γιαν Μπουρκ, έναν εκ των συγγραφέων της έκθεσης, η Γερμανία έχει μεν φιλόδοξους στόχους, αλλά δεν διαθέτει ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα τους επιτύχει. Η ΕΕ, ως σύνολο κρατών, βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης αλλά προς τα πάνω. Ωστόσο ορισμένες επιμέρους χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία, δεν διαθέτουν καθόλου καλή περιβαλλοντική πολιτική. Ο Γιαν Μπουρκ όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle