Το εξαιρετικά δραστήριο, γιγαντιαίο αυστραλιανό Macquarie Group, που αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο του ΔΕΔΔΗΕ και φέρεται να διεκδικεί κι άλλα μεγάλα assets υποδομών στη χώρα μας, έχει στρέψει καιρό τώρα το ενδιαφέρον του στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το Renew Economy, έχει στα σκαριά το μεγαλύτερο τέτοιο project στην  Αυστραλία και ένα από τα μεγαλύτερα όσων σχεδιάζονται διεθνώς.

Η Corio Generation, παρακλάδι του Macquarie’s Green Investment Group, παρουσίασε το πλάνο της για ένα υπεράκτιο αιολικό έργο ισχύος 2,5GW.

Το έργο που ονομάζεται Great Eastern Offshore Wind θα αναπτυχθεί περίπου 22 χιλιόμετρα από τις ακτές του Wellington Shire στο Gippsland, της Ανατολική Βικτώρια, και είναι το δεύτερο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που προτείνεται από την Corio.

Και τούτο καθώς τον περασμένο Νοέμβριο η Macquarie έχει αποκαλύψει το σχέδιο της για ένα έργο ισχύος 1,5 GW, το Great Southern Offshore Wind project, το οποίο θα βρίσκεται στα ανοικτά της ακτής Bass, επίσης στο Gippsland.

Ωστόσο, το νέο έργο θα ξεπεράσει, σε μέγεθος, το Star of the South των 2,2GW, το οποίο θεωρείται επί του παρόντος ως το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο υπεράκτιο αιολικό έργο στην Αυστραλία.

Αυτή την περίοδο στη μακρινή ήπειρο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων 20GW, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα.

Στη Βικτώρια έχουν θέσει ως στόχο τα 9GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040 και θέλουν να δουν την πρώτη παραγωγή μέχρι το 2028, ενώ στη NSW (Νέα Νότια Ουαλία) επιδιώκουν να προσελκύσουν προτάσεις επενδύσεων από κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών για τη «νεοσυσταθείσα» ζώνη ΑΠΕ της Illawarra.

“Βλέπουμε μια σημαντική ευκαιρία για υπεράκτια αιολικά στην Αυστραλία, η οποία απολαμβάνει αφθονία αυτού του φυσικού πόρου”, ανέφερε σε δήλωσή του ο (προερχόμενος από την Iberdrola) Τζόναθαν Κόουλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Corio Generation. «Αυτό, μαζί με το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και την κρατική στήριξη, σημαίνει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας, καθώς επίσης να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία», πρόσθεσε.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο ανοίγει το δρόμο

Η νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στην Αυστραλία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να αποσαφηνιστούν ορισμένοι από τους κανόνες και τους κανονισμούς που σχετίζονται με τη βιομηχανία.

“Αν και τα υπεράκτια αιολικά είναι μια νέα τεχνολογία στην Αυστραλία, είναι καλά εδραιωμένη σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αποτελούν αποδεδειγμένα, καθαρή και οικονομικά ανταγωνιστική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση της Αυστραλίας σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα”, δήλωσε ο Κόουλ.

Η Corio Generation ξεκίνησε ως αυτόνομος ειδικός επενδυτικός φορέας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και διαθέτει ένα pipeline έργων άνω των 15GW, που περιλαμβάνουν projects πλωτών και σταθερής θεμελίωσης αιολικών στην Ευρώπη (Σουηδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία) και την Ασία (Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιαπωνία και Αυστραλία).

“Αυτά τα υπεράκτια αιολικά έργα επόμενης γενιάς θα συμβάλουν στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος μηδενικών εκπομπών, ενώ παράλληλα θα ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες των κοινωνιών και των επιχειρήσεων με βιώσιμο, αξιόπιστο, ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο”, ανέφερε ακόμη ο Κόουλ.

Η Corio λέει ότι στοχεύει το Gippsland – όπως και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Star of the South – λόγω των εξαιρετικών ταχυτήτων ανέμου που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν τα 9m/s (μέτρα ανά δευτερόλεπτο) και των κατάλληλων θαλασσίων συνθηκών.

Υπάρχει επίσης μια εδραιωμένη υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή που μπορεί να παρέχει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου αυτού έργου.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι φέρνει η αραβική επενδυτική άνοιξη: Τα μεγάλα deals και οι ελληνικές προσδοκίες (pics) 

Πότε θα πετάξουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα – Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ «σε αναμονή» (pic)

Σύγκρουση γιγάντων: Μπέζος και Αμπάνι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για $7,7 δισ.