Όλο και πιο πολύ ωριμάζει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του μέγα πρότζεκτ που αφορά την διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Αττικής με την Αίγυπτο. Το σχέδιο που τρέχει  η εταιρεία Εlica του ομίλου Κοπελούζου και για το οποίο έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ, προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Στόχος είναι η υλοποίηση επένδυσης ύψους άνω των 3,5 δις. για την μεταφορά πράσινης ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, με ένα απαιτητικό έργο με μεγάλες χρηματοδοτικές προκλήσεις.

Το ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 940 χιλιομέτρων, αμφίδρομης ικανότητας μεταφοράς,  μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια μετά την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Πριν από λίγες μέρες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, χορήγησε στην εταιρεία μια υποστηρικτική επιστολή, που αναδεικνύει  την στρατηγική σημασία του έργου για την χώρα, προκειμένου να ενισχύσει τον φάκελο για την ένταξη της επένδυσης στην 6η λίστα για τα έργα PCI (Κοινού Ενδιαφέροντος) κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχει υποβάλλει στην Κομισιόν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι, το έργο έχει εξασφαλίσει ήδη Letter of Support από το ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ. Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που πρωτοξεκίνησε να σχεδιάζεται προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, επανήλθε με την πλήρη  υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, στο τραπέζι λίγο μετά την Ουκρανική κρίση. Για το έργο έχει εκφράσει με την υπογραφή  MoU, το ενδιαφέρον του και ο  ΑΔΜΗΕ ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου για την τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση του έργου.

Παράλληλα προχωρούν και οι χρηματο-οικονομικές  μελέτες ώστε ο όμιλος να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση.

Το project, προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση  από το Σαλούμ της Αιγύπτου στη Νέα Μάκρη Αττικής και περαιτέρω με την ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς 3 GW   πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το ηλεκτρικό καλώδιο θα έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, περιορίζοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Να σημειωθεί ότι μια αντίστοιχη επενδυτική πρόταση δρομολογεί και η ελληνική εταιρεία Eunice, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει και αναμένεται στελέχη της να παρουσιάσουν αναλυτικά τις επόμενες μέρες, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αφρικής (GAP) με διπλό καλώδιο θα είναι συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ και θα εκτείνεται από τη βόρεια Ακτή της Αιγύπτου μέχρι τον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Το έργο έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο των ευρωπαϊκών δικτύων και είναι υποψήφιο προς ένταξη στην 5η λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα ηνία του έργου έχει πάρει στα χέρια του ο Ελληνοαμερικανός Andreas Borgeas, πρώην μέλος της Γερουσίας στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Από τη νέα του θέση, ο  Borgeas, θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την προώθηση της διεθνούς κοινοπραξίας, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο ηπείρων, Ευρώπης και Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

Prodea Investments ΑΕΕΑΠ: Θέλει να αυξήσει άμεσα τη διασπορά στο 15%, ευρύτερος στόχος το 25%