Απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγηση και χρόνος για να επιτευχθεί με επιτυχία η πράσινη μετάβαση, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου MYTILINEOS στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Future of Sustainable Finance» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Tόσο ο κ. Μυτιληναίος, όσο και ο επικεφαλής του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο πλάνο της πράσινης μετάβασης με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σκεπτόμενοι τις παραμέτρους διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Μυτιληναίος: Bιάστηκε η Ευρώπη για απανθρακοποίηση χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος της ενεργειακής μετάβασης

Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω ESG κριτηρίων αποτελεί προτεραιότητα για τη MYTILINEOS υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Στάθηκε κριτικά στη στάση της Ε.Ε. αναφορικά με τη βιασύνη της για απανθρακοποίηση χωρίς σωστή προετοιμασία, χωρίς να έχει συνεκτιμηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού, χωρίς απαραίτητες υποδομές, και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, κάτι που έγινε αντιληπτό μόνο τώρα εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Τόνισε ωστόσο ότι τα ESG κριτήρια, εκτός από τον πυλώνα “E” που αφορά στο περιβάλλον σε συνάρτηση με την ενέργεια, υπάρχουν δυο ακόμα πυλώνες που παραμένουν σημαντικοί και η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη, εκτιμώντας ότι είναι σημαντικό να γίνει προτεραιότητα για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς και των τραπεζών.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας πιστοποίησης για την απόδοση των εταιρειών βάσει των κριτηρίων ESG ώστε η πληροφόρηση να μην είναι κατακερματισμένη και να διευκολύνεται η επενδυτική κοινότητα. Επαίνεσε δε την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την καταπολέμηση του greenwashing, τονίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να είναι αξιόπιστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε ότι για να επιτευχθεί επιτυχής μετάβαση απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγηση και χρόνος.

Παπαλεξόπουλος: Tα θέματα ESG αναδεικνύουν  πραγματικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση επιβάλλει στην Ευρώπη να δει άμεσα τον στόχο για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παραμέτρους της διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας σε ικανοποιητική τιμή και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τα θέματα ESG αναδεικνύουν τα επόμενα χρόνια πραγματικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να προσεγγίζονται ουσιαστικά και με ευρύτερη επιχειρηματική λογική, και να μην αντιμετωπίζονται διαδικαστικά ως μια τυπική υποχρέωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Εξήγησε ότι υπάρχει ένα τρίγωνο που προσπαθούμε να ισορροπήσουμε και αποτελείται από την κλιματική αλλαγή, τη διαθεσιμότητα ενέργειας σε προσιτή τιμή και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. «Το τρίγωνο έγινε πιο δύσκολο γιατί βιαστήκαμε, ενώ ήρθε και ο πόλεμος. Ο σχεδιασμός έγινε με κάποια δεδομένα που έχουν αλλάξει. Στις Βρυξέλλες αρχίζει αυτό το τρίγωνο να συζητείται πιο ενεργά, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: 

Μπάκος is back, ο Madonnos, οι ορφανές μετοχές του Κούμπα και ο Στιβ Τζομπς από το Πανόραμα 

Στάσσης: Η ΔΕΗ παραμένει ισχυρή – Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ένα μήνα 

INTRAKAT: Ράλι για τη μετοχή – Τα σενάρια για Μπάκο, Καϋμενάκη και οι απαντήσεις