Ενέργεια & Περιβάλλον

Νέο εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις (vid)

  • newsroom


Ποια είναι τα κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ και ποιες κατοικίες επιδοτούνται

Εντός του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτήσεις μέσω του νέου «Εξοικονομώ» αναμένεται να λάβουν 50.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας προ ημερών, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κλιματικού νόμου, αυτήν την περίοδο γίνονται οι δοκιμές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί το μεγάλο όγκο των αιτήσεων και θα λειτουργήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το χρονοδιάγραμμα εμφανίζει μια απόκλιση 3 με 4 εβδομάδων από τον αρχικό προγραμματισμό, όπως επισήμανε ο ίδιος, την οποία απέδωσε στους αυξημένους ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην έναρξη αλλά και την λειτουργία του προγράμματος.

Επίσης, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τα κριτήρια

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ακίνητο να ανεβαίνει τρεις ενεργειακές «σκάλες». Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, οι κόφτες είναι στα 50.000 ευρώ για το ατομικό και στα 60.000 ευρώ για το οικογενειακό.

Σημειώνεται ότι στο νέο «Εξοικονομώ» για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Κατοικίες που επιδοτούνται

Στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι αιτήσεων:

  • Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.
  • Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρους αίτησης σε πολυκατοικία).
  • Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Διαβάστε ακόμη:

Tesla: Όταν ο Έλον Μασκ στέλνει email οι εργαζόμενοι… ή υπακούουν ή παραιτούνται

Κίνα -Ιαπωνία-Ελλάδα έχουν τους ακριβότερους εμπορικούς στόλους (infographic)

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)