Για έναν ήπιο Νοέμβριο ετοιμάζεται η Ευρώπη, κάτι που βοηθάει στην άμβλυνση των ενεργειακών πιέσεων, ενόσω η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να προφυλαχθεί εν όψει του δύσκολου χειμώνα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις της Maxar Technologies και της Marex δεν αναμένουν κάποια ψυχρή «εισβολή» τις επόμενες 30 ημέρες. 

Αυτή η εκτίμηση, εύλογα, προκαλεί ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία ανησυχούν για το υψηλό κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, ως απόρροια των αναταράξεων στις ενεργειακές ροές (πόλεμος στην Ουκρανία, περιορισμός των εισαγωγών από τη Ρωσία, ανταγωνισμός με την Ασία για το αμερικανικό LNG κ.α.).  

Οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία στη βορειοδυτική Ευρώπη

«Σε όρους ζήτησης, η θερμή εκκίνηση του Νοεμβρίου αποτελεί ένα θετικό σημάδι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στην παγκόσμια ενέργεια» εκτιμά ο Μάθιο Ντρος, μετεωρολόγος της Maxar. Βέβαια και πάλι, προσθέτει μιλώντας στο Bloomberg, δεν μπορούν να αποκλειστούν ψυχρές «εισβολές« για τον Νοέμβριο ή τον φετινό χειμώνα συνολικά.  

Ως αποτέλεσμα του θερμού καιρού, η ζήτηση για ενέργεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε σχετικά «ανακουφιστικά» επίπεδα.  

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές στα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρούν την Τρίτη κατά σχεδόν 6% και διολισθαίνουν στα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν έως και κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. 

Μέχρι στιγμής το φθινόπωρο στη Γηραιά Ήπειρο είναι αναπάντεχα θερμό, με τις θερμοκρασίες του Οκτωβρίου να είναι οι χαμηλότερες από το 2000. Αυτό αναμφίβολα συνέδραμε στη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας της Ευρώπης, τα οποία παραμένουν στο 95% της συνολικής χωρητικότητας.  

Πέραν της μικρότερης ζήτησης και των μειωμένων τιμών, στη βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης συμβάλλουν οι αυξημένες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την Ευρώπη να αυξάνει σημαντικά τα σημεία άφιξης και αποθήκευσης των φορτίων.  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πλοία με LNG αξίας 2 δισ. δολαρίων, τα οποία περιμένουν να ξεφορτώσουν στις ακτές της Ευρώπης.  

Φυσικά, η όλη κατάσταση δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει τα ενεργειακά μας προβλήματα. Κάποια στιγμή το κρύο θα έρθει και τότε η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί σημαντικά, συμπιέζοντας τα αποθέματα και ανεβάζοντας τις τιμές. Μόνο τότε θα αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. 

Διαβάστε επίσης

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά, η νέα εξαγορά της Google στην Ελλάδα, οι εκπλήξεις της Reds και οι νέες μάχες των εργολάβων

Πλειστηριασμοί: Η ώρα της κρίσης για 3+1 «επώνυμα» σφυριά (pics)

Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων