Ενέργεια & Περιβάλλον

Ούριος άνεμος έφερε καθαρή πράσινη ενέργεια και νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ

  • newsroom


H διήμερη ενίσχυση των ανέμων και το νέο ρεκόρ αιολικής ενέργειας που καταγράφηκε στο ενεργειακό μείγμα, εμφανίζεται σαν μια…πράσινη όαση μέσα σε ένα σκοτεινό και βαθύ τούνελ ανατιμήσεων

Την ώρα που τα ορυκτά καύσιμα διατηρούν σε  ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις τιμές της χονδρεμπορικής ρεύματος που και χθες σκαρφάλωσαν στα 134,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διήμερη ενίσχυση των ανέμων και το νέο ρεκόρ αιολικής ενέργειας που καταγράφηκε στο ενεργειακό μείγμα, εμφανίζεται σαν μια…πράσινη όαση μέσα σε ένα σκοτεινό και βαθύ τούνελ ανατιμήσεων στο οποίο έχει μπει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη Ευρώπη.

Ενώ λοιπόν η οριακή τιμή συστήματος έπληξε και χθες τη χώρα μας αλλά και τον ευρωπαϊκό χάρτη, είχαμε σημαντική ενίσχυση του αιολικού δυναμικού, με αποτέλεσμα το 48% της ενέργειας που παράχθηκε να προέρχεται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε ημερήσια αιολική παραγωγή 61,4 γιγαβατώρες, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στη μισή ζήτηση (48%) της ημέρας. Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 59% της ημερήσιας ζήτησης (48% αιολικά, 10% φωτοβολταϊκά, 1% λοιπές ΑΠΕ). Σε υψηλά επίπεδα λόγω των αυξημένων ανέμων κινήθηκε η αιολική ενέργεια και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα η παραγόμενη ενέργεια ανήλθε σε 59,4 GW και αντιστοιχούσε στο 45% της συνολικής ενέργειας. Τα τελευταία 24ωρα, η πτώση των ανέμων έχει κατεβάσει τα «γκάζια» της αιολικής ενέργειας καθώς σύμφωνα με το χρηματιστήριο ενέργειας σήμερα αναμένεται να παραχθεί από ΑΠΕ το 28,4%.

Την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει το φυσικό αέριο με 50,8% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 14,26%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,86% και ο λιγνίτης με 2,56%.

Να σημειωθεί ότι το Windeurope που καταγράφει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ανά την Ευρώπη, κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της ΕΕ αφού ο άνεμος κάλυψε το 48% και το 45% αντίστοιχα της ζήτησης ρεύματος.